Odchyt medvěda v Itálii skončil katastrofou – neprobudil se z narkózy

Řím – V italské společnosti vyvolala širokou diskuzi smrt medvědice, která byla v rámci evropského projektu vypuštěna do italských dolomit. Úřady nařídily odchyt zvířete poté, co v lese napadlo člověka – medvěd se ale neprobral z narkózy.

Širokou diskusi vyvolal v dolomitech případ úhynu medvěda (zdroj: ČT24)

Osmnáctiletá medvědice Daniza zaútočila v polovině srpna na houbaře, který se ocitl mezi ní a jejími mláďaty. Muž vyvázl se zraněními, provinční administrativa pak nařídila zvíře odchytit. Plán byl takový, že dvě devítiměsíční medvíďata se budou v přírodě potulovat samy. Medvědice měla být utracena až poté, co by pro okolí znamenala „přímé nebezpečí“.

Případ zaplnil italský tisk

Situace se ale zvrtla poté, co se Daniza neprobudila z účinků silných anestetik. Ochránci zvířat mluví o úmyslném zabití. „To, co se stalo s medvědicí Danizou, nebylo neštěstí nebo shoda okolností, ale vražda zvířete,“ uvedla Carla Rocchi. Okolnosti šetří policie a o případu se hodně mluví. Daniza byla totiž jedním z deseti medvědů, vysazených před lety v rámci evropského projektu.

Proti návratu velkých šelem ale byli farmáři, kteří teď argumentují, že medvědice jim zadávila několik ovcí. „Chceme v tomto projektu sladit potřeby zvířat s potřebami lidí. Tady není zábavní park, ale naše hory musí zůstat osídlené,“ uvedl prezident provincie Trident Ugo Rossi. Obnovené medvědí populaci se na severu Dolomit zatím daří a její počet dosahuje kolem padesátky. Na člověka zatím neútočili - případ napadeného houbaře je prvním takovým incidentem.