Doněck hlásí nové boje, přestřelky jsou hlášeny i z dalších míst

Kyjev - O zatím nejvážnějším porušení příměří dnes informovala ukrajinská média z Doněcku. Podle očitých svědků se od rána ozývají exploze v okolí mezinárodního letiště a nad letištními objekty stoupá sloup hustého dýmu. Podle kyjevské armády prostor ostřelují povstalci. Doněcké letiště, které leží na severním okraji města, drží jednotky ukrajinské armády, zatímco město samotné je už od jara pod kontrolou povstalců.

Dnes dopoledne podle agentury Unian propukly boje i ve strategickém městě Debalceve, které leží na silnici spojující Doněck s Luhanskem. Přestřelky jsou hlášeny také z obcí Ždanivka a Krynyčne. Armáda za posledních 24 hodin podle úřední zprávy zničila tři povstalecké tanky a zabila 12 proruských ozbrojenců.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes schválil plán Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě ohledně použití bezpilotních letadel, která chtějí evropští pozorovatelé nasadit při kontrole dodržování příměří na východě Ukrajiny. Porošenko souhlasí nejen s rozšířením technických možností kontroly, ale i se zvýšením počtu kontrolorů OBSE, kteří v bojové zóně působí.

Ukrajinské jednotky podle armádního sdělení na rostoucí provokace separatistů nereagují, ale v případě napadení jsou nuceny se bránit. Příměří bylo vyhlášeno minulý týden v pátek, o jeho dalším osudu mají vyjednavači hovořit nadcházející týden.

Ruskou reakci na západní sankce tvoří drobná opatření i tvrdé odvetné kroky

Moskva mezitím vypracovala odstupňovaný plán reakce na západní sankce. V ruské televizi to dnes prohlásil ekonomický poradce Kremlu Andrej Belousov. Upozornil ale, že jde pouze o přípravu k obraně. „Plán byl vypracován ještě v době, kdy jsme jen cítili, že jsou sankce možné. Hovořit o našich plánech veřejně by ale bylo stejné, jako rozhlašovat plány generálního štábu před bitvou,“ uvedl Belousov.
 
Podle spekulací ruských novinářů, které v pátek částečně potvrdil sám Belousov, by se ruské odvetné kroky mohly týkat zákazu dovozu automobilů a některých petrochemických, strojírenských a textilních výrobků. Intenzivně se v Rusku probírá i možnost embarga na dovoz západních lihovin a vína. Tuto možnost ale Belousov popřel. „Rozhodně nebudeme nařizovat, aby whisky nahradila samohonka,“ poznamenal s odkazem na domácí pálení lihovin, široce rozšířené na ruském venkově.

Možnost omezení dovozu automobilů ale Belousov naopak připustil s tím, že výpadky v importu by mohla nahradit zvýšená produkce montážních závodů, které vybudovaly zahraniční automobilky v Rusku. Jeden z nich je v ruské Kaluze, kde se vyrábějí vozy Škoda Fabia a Octavia.
 
Plány na ruskou reakci jsou podle Belousova strukturované a obsahují jak drobná opatření, tak i ty nejtvrdší odvetné kroky. „Jde ale stále ještě o možnosti, nehovoříme o tom, že odvetná opatření budou bezodkladně vyhlášena,“ upozornil poradce prezidenta Putina.