V Americe se kalašnikovy kvůli sankcím prodávají pod rukou

Washington - Kvůli sankcím vyhlášeným Bílým domem proti ruským zbrojním firmám zmizel z amerických pultů slavný ruský automat Kalašnikov. K dostání je tato útočná puška v USA pouze na černém trhu, kde se podle ruského obchodního zastupitelství ve Washingtonu prodává za 1 500 dolarů (32 000 korun), zatímco v období před sankcemi stála 600 dolarů (13 000 korun).

Spojené státy vyhlásily už několik balíků sankcí proti Moskvě, které jsou trestem za ruskou podporu východoukrajinských separatistů. Firma Kalašnikov z povolžského Iževsku se na americký sankční seznam poprvé dostala v polovině července, další zesílení sankcí proti zbrojnímu závodu ohlásil Washington minulý týden. Dovoz těchto zbraní z Ruska je zakázán stejně jako obchodní spolupráce s výrobcem či dojednávání půjček.

Útočná puška AK-47 Kalašnikov zmizela z pultů amerických prodejen počátkem září, řekl ruské agentuře TASS pracovník ruské obchodní mise v USA Alexandr Stadnik. Mnozí Američané si zbraň kupovali jako suvenýr, rozšířená je v USA i její „civilní“ verze prodávaná pod názvem Sajga. Nouzi o ruské zbraně podle Stadnika pociťoval americký trh už před sankcemi, z kapacitních důvodů byla iževská zbrojovka schopná pokrývat zájem Američanů jen z jedné třetiny. Velká poptávka po kalašnikovech je v rozvojových zemích, kde je zbraň oblíbená pro svou nízkou cenu a odolnost.

Firma Kalašnikov dodávala do USA i střelivo, lovecké a sportovní zbraně a poloautomatické karabiny pro policejní jednotky. I jejich dovoz byl po vyhlášení sankcí zakázán.

Vydáno pod