Muzeum ukazuje hrdinství židovských legionářů za první světové války

Varšava – Velký zájem budí v polské metropoli výstava o židovských legionářích, kteří během 1. světové války přispěli k vybudování nezávislého Polska. Expozice v novém Muzeu polských židů, které se naplno otevře 28. října, se snaží napravit složité polsko-židovské vztahy, které silně poznamenalo trauma nacistického holocaustu. Během něj drtivá většina tamních Židů zahynula ve vyhlazovacích táborech.

Třebaže Židů, kteří za první světové války dobrovolně bojovali za nezávislé Polsko, byly desítky, maximálně stovky, jejich entuziasmus a odhodlání patřily k příkladným. Tvrdí to kurátor výstavy Artur Tanikowski. „Výstava ukazuje výjimečné hrdinství polských Židů v legiích. Měli opravdové nasazení. Věděli proč a za koho válčí,“ konstatuje Tanikowski.

Výstava nabízí na pohled na židovské spisovatele, malíře i prosté dělníky, kteří navzdory velkému riziku přeběhli do ruského zajetí a posléze nasazovali život za samostatný polský stát. Tato představa je přitom pro řadu současných Poláků něčím, co není jednoduché přijmout coby nezvratitelný fakt. „Stereotyp Žida, který neválčí za svoji zemi, je nepravdivý. Židé ochotně vstupovali do legií. Chtěli jsme tento stereotyp zlomit,“ vysvětluje Tanikowski.

Antisemitské pogromy byly součástí meziválečného Polska (zdroj: ČT24)

Podobně se na celou věc dívá Zygmunt Stepiński, zástupce ředitele varšavského Muzea polských Židů. I on připomíná, že v éře meziválečného Polska musel rostoucí počet
Židů čelit zprvu skryté, později otevřené nenávisti ze strany polských nacionalistů. „O těchto časech se doposud buď nemluvilo vůbec, málo anebo velmi neprofesionálně. Naším úkolem je ukázat ty dějiny znovu a jinak,“ dodává Stepiński.

Muzeum polských Židů se návštěvníkům naplno otevře koncem letošního října.