Nečas: Van Rompuy podpořil tlak na Kanadu a Galileo

Brusel - Petr Nečas dnes v Bruselu požádal prezidenta EU Hermana Van Rompuye, aby evropská sedmadvacítka vyvíjela větší tlak na Kanadu kvůli vízům pro občany Česka a dalších zemí. Novinářům to český premiér řekl po setkání s Van Rompuyem, který mu přislíbil, že tlak na kanadskou stranu zintenzivní. Nečas po jednání také konstatoval, že Česko má největší podporu v Evropské unii v souboji o zisk sídla navigačního systému Galileo.

Nečas očekává, že unie by mohla vůči Kanadě „přitvrdit“ po jednání česko-kanadské expertní skupiny, která se sejde příští týden. Van Rompuy podle něj jednoznačně souhlasí s tím, že není možné, aby část obyvatel EU potřebovala při svých cestách do Kanady víza a část nikoliv.

Petr Nečas:

„Zavedení vízového režimu vůči některým občanům členských zemí EU znamená fakticky dělit unii a její občany na dvě kategorie, na první třídu a na druhou třídu. Já jsem požádal pana prezidenta, aby skutečně evropské instituce po všech stránkách v tomto vyvíjely větší tlak na kanadskou stranu.“

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Kanada zavedla pro občany ČR víza loni v červenci ve snaze omezit počet žadatelů o azyl z řad romské menšiny. Praha takový postup Kanady dlouhodobě a ostře kritizuje. Ottawa naznačuje, že změní svůj postoj až poté, co schválí novou azylovou legislativu. To ale může trvat i několik let. Evropská komise v reakci pohrozila, že by mohla navrhnout zavedení víz pro kanadské diplomaty, zatím k tomu ale nepřistoupila.

ČR má v souboji o Galileo největší podporu v EU

Nečas po jednání s Van Rompuyem také řekl, že Česko má největší podporu v Evropské unii v souboji o zisk sídla navigačního systému Galileo. Kromě Čechů sídlo chtějí Němci a Nizozemci. Český premiér již ve středu o Galileu, který má být alternativou k americkému vojenského systému GPS, jednal i s předsedou Evropské komise José Barrosem. Podle Nečase i Barroso podporuje myšlenku, že sídla unijních agentur by měla být umísťována do nových členských států, na čemž se evropská sedmadvacítka již v minulosti dohodla. Česko má v současnosti podporu Velké Británie, Francie, Itálie, Slovenska a dalších.

Petr Nečas:

„I prezident Van Rompuy konstatoval, že jsme čelný běžec v tomto pomyslném závodě. Takže máme dnes nejširší podporu ze všech kandidátů, kteří o sídlo usilují, a chceme jej skutečně dosáhnout a dotáhnout do úspěšného konce.“

Družicový systém Galileo za 3,5 miliardy eur (asi 90 miliard korun) by měl začít plně fungovat v roce 2014, ale řídicí agentura by se mohla z Bruselu, kde v současnosti působí, stěhovat již v polovině příštího roku. Zatím jsou na oběžné dráze pouze dva satelity, celkem jich má být 30. Pro plné spuštění systému jich bude stačit 18. Nejznámější službou Galilea budou navigační služby řidičům.