Nepovedeme pozemní válku v Iráku, sliboval znovu Obama

Washington/Bagdád - Barack Obama znovu slíbil, že USA nepošlou do boje proti radikálním islamistům v Iráku pozemní síly. Americký prezident se tak během návštěvy velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM) v Tampě na Floridě vyjádřil den poté, co naopak šéf sboru náčelníků štábů americké armády Martin Dempsey možnost vyslání pozemních sil připustil. Do aliance proti organizaci Islámský stát (IS), která ovládá rozsáhlé části severního Iráku a Sýrie, se podle prezidenta zapojilo více než 40 zemí.

„Americké síly, které byly nasazeny v Iráku, nemají a nebudou mít bojové úkoly,“ upřesnil na Floridě prezident při projevu ke stovkám příslušníků armády přítomným v Iráku. Jde o vojáky, kteří byli vyčleněni buď k ochraně americké ambasády, nebo k výcviku iráckých sil. „Jako váš velitel nedopustím, abyste vy a zbytek našich ozbrojených sil bojovali v další pozemní válce v Iráku,“ řekl dále Obama vojákům.

Obama se setkal s vojáky ve floridské Tampě
Zdroj: ČTK/AP/Phelan M. Ebenhack

Obama se většinu svého času v prezidentské funkci od intervence v Iráku v letech 2003 až 2011 distancoval a stažení vojsk ze země bylo i jedním z jeho stěžejních předvolebních slibů. Dempsey v úterý v americkém Kongresu prohlásil, že v případě neúspěchu rozšířené vojenské kampaně proti radikálům v Iráku doporučí zvážit vyslání amerických pozemních sil, které by podpořily iráckou armádu.

Obama před týdnem v projevu prohlásil, že do Iráku vyšle na 500 vojenských poradců, kteří irácké armádě pomohou s výcvikem i vyzbrojováním. Dnes Obamův mluvčí Josh Earnest upřesnil, že prezident bude žádosti o nasazení poradců k iráckým jednotkám zvažovat jednotlivě. Dodal, že nebudou „osobně či přímo“ čelit nepříteli.

Kurdové díky náletům znovu zabírají území obsazená IS (zdroj: ČT24)

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu dnes vyslovila souhlas s Obamovým plánem vyzbrojit a vycvičit umírněné syrské povstalce. Senát má o programu vojenské pomoci hlasovat ve čtvrtek. Plán je chápán jako součást boje americké armády proti bojovníkům IS.

Cizí pozemní jednotky nechce na svém území ani Irák 

Americká letecká podpora iráckým a kurdským jednotkám má úspěch. Na severu země už Kurdové díky ní znovu zabírají území obsazená islamisty. Irácký premiér Hajdar Abádí ale trvá na tom, že zahraniční pozemní jednotky nejsou v Iráku zapotřebí. „Nejenže to není potřeba, my je ani nechceme. Nedovolíme jim to,“ prohlásil ve svém prvním rozhovoru se zahraničními novináři od 8. září, kdy se ujal funkce. „Jediná podpora, kterou nám americké jednotky nebo jednotky mezinárodní koalice poskytnou, bude z nebe. Nepodepíšeme mezinárodní koalici žádný bianko šek k úderu na jakýkoliv cíl v Iráku,“ dodal.

Hajdar Abádí
Zdroj: ČT24

I pokud jde o výběr cílů, které Američané budou bombardovat, vše musí nejprve zkonzultovat s iráckou vládou. Jestliže se tak nestane, hrozí podle Abádího, že by mohli být zasaženi i civilisté, k čemuž dochází například v Jemenu či Pákistánu, kde USA podnikají podobné útoky již dlouhá léta. Premiér dodal, že mezinárodní společenství by mělo rozšířit kampaň proti radikálům i do sousední Sýrie. Protože ti ozbrojenci, kteří se ocitli pod tlakem v Iráku, utíkají právě do Sýrie, takže problém se nijak neřeší. Boje budou pokračovat donekonečna, jestliže nedojde k úderu na Islámský stát v Sýrii, řekl Abádí.

„Boj právě začal“: Islámský stát zve k válce filmovým trailerem

Sunnitští radikálové z hnutí Islámský stát akcelerují své propagandistické snažení. Na internetu zveřejnili video, které v podobě filmového traileru „Plameny války“ zve ke střetu s americkými jednotkami; reaguje tak na snahy Washingtonu islamisty zlikvidovat.

Flames of War – propagandistické video Islámského státu
Zdroj: ČT24/YouTube

Minutový, profesionálně odvedený trailer, který si nezadá s hollywoodskou produkcí, avizuje fiktivní film Plameny války sloganem „Boj právě začal“. Záběry připomínající hrdinské válečné snímky hojně využívají zpomalené sekvence, estetizaci válečného konfliktu, ohně a výbuchů. Americké jednotky prezentují v poraženecké pozici, citují slova amerického prezidenta Baracka Obamy o tom, že se Američané nevrátí do Iráku – a nabízí záběry militantní skupiny, která se chystá zabít klečící muže.

Trailer tak reaguje na Obamův projev z minulého týdne, ve kterém americký prezident potvrdil záměr Washingtonu pokračovat v leteckých náletech na pozice sunnitských radikálů. Souběžně s tím ministr zahraničí John Kerry sbírá podporu pro mezinárodní koalici, která by radikály zatlačila do izolace.

Video je zároveň dalším projevem promyšlené mediální strategie, se kterou radikálové pracují. Autorství se připisuje mediálnímu centru AlHayat, PR odnoži Islámského státu, jež vznikla v květnu a už o měsíc později začala vydávat anglicky psaný týdeník Islamic State Report. Ten se snaží oslovit a radikalizovat příznivce džihádu mezi západními muslimy. Vedle toho islamisté hojně komunikují na sociálních sítích a svou svatou válkou v intencích západního konzumu podporují i prodejem kšiltovek nebo triček.

Íránský prezident odsoudil zabíjení rukojmích islamisty

Íránský prezident Hasan Rouhání odsoudil zabíjení nevinných rukojmích, kterého se v Iráku a Sýrii dopouštějí džihádisté z Islámského státu. Rouhání to uvedl v rozhovoru s americkou televizí NBC News, který jí poskytl v prezidentském paláci v Teheránu jen pár dní před cestou do USA na zasedání Valného shromáždění OSN. „Z pohledu islámských principů a kultury se zabíjení nevinných lidí rovná zabíjení celého lidstva,“ řekl Rouhání. „A proto zabíjení a stínání hlav nevinným lidem je pro ně věcí, za kterou by se měli stydět, a představuje rovněž důvod ke znepokojení a smutku pro celé lidstvo,“ dodal íránský prezident v rozhovoru, jehož výňatky dnes americká televizní stanice zveřejnila.

Vydáno pod