Praha na stránkách BBC. Může se Skotsko poučit z rozpadu Československa?

Londýn - V předvečer referenda, ve kterém se mají Skotové vyslovit ke své případné nezávislosti na Spojeném království, obrací britský mediální svět oči na východ – a hledá paralely ve více než dvacet let starém rozvodu Čechů a Slováků. „Rozdělit zemi je velice jednoduché,“ vzkazuje v reportáži BBC na britské ostrovy tehdejší český premiér Václav Klaus.

Reportáž zpravodaje BBC Roba Camerona prezentuje Prahu jako dějiště historických dramat i obligátní most mezi Východem a Západem, především ale jako město, které až do konce roku 1992 platilo za metropoli podstatně větší země než 1. ledna 1993 – kdy ze „sametového rozvodu“ vzniklo samostatné Česko a Slovensko.

Britům se tak ve vysílání jejich hlavního mediálního domu nabízí připomínka mnohdy zapomenutého okamžiku z historie střední Evropy, které jsou ovšem pro Čechy a Slováky nedílnou součástí jejich historické paměti – a na záběrech BBC tak mohou znovu spatřit bratislavské novoroční oslavy roku 1993, kdy se centrum města zaplnilo novými vlajkami, stejně jako hovory Vladimíra Mečiara a Václava Klause, kteří mírový rozchod dohodli.

Právě Klaus je také jedním z respondentů reportáže a britskému novináři přesvědčeně sděluje: „Rozdělit zemi je velice snadné. Počet obyvatel Česka a Slovenska byl v poměru 2:1 – a všechno se rozdělilo v poměru 2:1. Tečka.“ Celou reportáž si (v originálním znění) můžete přehrát zde.

Není to přitom poprvé, co britská média hledají paralelu mezi případným odchodem Skotska ze Spojeného království a československým rozvodem. List The Guardian nabídl minulý týden svým čtenářům také komentář Pavla Seiftera, českého ambasadora v Londýně, který nesl zřetelné poselství: "Skotové by neměli udělat stejnou chybu, jakou jsme udělali my." O tom, zda bude Skotsko z československé zkušenosti čerpat, se rozhodne už zítra, kdy čtyři miliony voličů zamíří k urnám.

Vydáno pod