Za odhalení viníka tragédie letu MH17 se nabízí 640 milionů

Berlín - Neznámý klient německé detektivní kanceláře Wifka nabízí za objasnění tragédie malajsijského letu MH17, který byl v červenci nad východní Ukrajinou podle všeho sestřelen, odměnu 30 milionů dolarů (638 milionů korun). To je o pět milionů dolarů více, než kdysi USA nabízely za informace vedoucí k dopadení teroristy Usámy bin Ládina. „Každý se dá koupit. Je jen otázka za kolik,“ říká Josef Resch, který vyšetřování v rámci Wifky vede.

„Kdo 17. července sestřelil MH17? Kdo vydal rozkaz? Kdo sestřel kryje? Kde může poskytnout podrobnosti o okolnostech, které k sestřelení vedly? Kdo se přímo na sestřelení podílel? Co se stalo s lidmi, kteří se na sestřelení podíleli? Co se stalo se zbraní, která byla použita? Kdo může jmenovat osoby, které sestřel nařídily?“ formulovala Wifka na svém webu otázky. Peníze určené na odměnu jsou prý bezpečně uloženy ve švýcarském Curychu a budou vyplaceny tam, případně na jiném neutrálním místě dle informátorovy volby. Informátor se prý nemusí obávat o svou bezpečnost, neboť mu klient kanceláře nabízí novou identitu. Detaily by neměl sdělovat ani přes telefon či e-mail.

O zadavateli zakázky není nic bližšího známo - jeho identitu prý nezná ani sám Resch. Přiznává jen to, že se v této věci setkal s několika prostředníky, z nichž jeden hovořil se švýcarským přízvukem. Za zákazkou vidí Resch politické či ekonomické motivy, píše německý týdeník Die Zeit. „Pokud si kladete ozátku, kdo do toho může dát tolik peněz, mnoho dalších možností není,“ soudí Resch. Dalšími variantami jsou podle něj tajné služby nebo ruští oligarchové, kteří by se rádi zbavili prezidenta Vladimira Putina.

Na počátku září nizozemský bezpečnostní úřad OVV, který se tragédií oficiálně zabývá, v předběžné zprávě uvedl, že letadlo bylo zasaženo „množstvím vnějších objektů s vysokou energií“. Za příčinu sice přímo nejmenoval protiletadlovou raketu odpálenou ze země, nicméně vyšetřování tento závěr naznačuje. Z tragédie, kterou nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě, se navzájem obviňují proruští separatisté a ukrajinská armáda.