Zemřely Rakušanky pro alláha, nebo mu zatím jen slouží?

Vídeň - Nehledejte nás. Budeme sloužit alláhovi a pro něj zemřeme. Takový vzkaz nechaly rakouské teenagerky Sabina Selimovicová (15) a Samra Kesinovicová (16) před půl rokem rodičům a odjely za džihádem do Sýrie. Od té doby po nich pátrá Interpol, tajné služby i jejich rodiče – zatím bez výsledku. Podle některých zpráv jedna už nežije, podle jiných se provdaly za čečenské bojovníky a jsou těhotné.

Radikální islamisté v Sýrii získali na svou stranu už kolem dvou tisíc převážně mladých lidí ze západní Evropy. Rekrutují je prostřednictvím videa na internetu. Když přežijí, hrozí, že se vrátí a doma vycvičí další teroristy. Čím dál častěji jsou mezi nimi i ženy. Ošetřovat zraněné bojovníky do Sýrie odjely nedávno i tři dívky z americké Minnesoty. Z Rakouska se do Sýrie nebo Iráku vydalo bojovat po boku radikálů z organizace Islámský stát (IS) přes 100 samozvaných „božích bojovníků“. Třicítka z nich podle odhadů rakouského ministerstva vnitra už padla.

Vídeňačky bosenského původu v dubnu uprchly z domova a rodičům pouze zanechaly dopis na rozloučenou. Později dívky, které byly bez vědomí rodičů radikalizovány v jedné vídeňské mešitě, na Facebooku vzkázaly: „Smrti se nebojíme. Smrt je náš cíl.“

Rodiče se nyní o životy svých dcer skutečně obávají. Na sociálních médiích se totiž rychle rozšířila zpráva, že Samra přišla o život. Rakouské ministerstvo vnitra to sice nepotvrdilo, ale přesto rodiče Samry informovalo o možné smrti dívky, uvedl rakouský list Heute. Ten ale zároveň tvrdí, že Samra žije, protože s přáteli navázala kontakt prostřednictvím aplikace WhatsApp. Také Sabina přes internet pod pseudonymem prý vzkázala: „Ani jedna z nás není mrtvá.“

Osud rakouských džihádistek je stále nejasný (zdroj: ČT24)

Důvodem spekulací o smrti Sabiny byly podle deníku Heute informace o úmrtí v nejbližším okolí jejího manžela. Obě dívky, které jsou prý v Sýrii od 10. dubna, se mezitím provdaly za čečenské bojovníky a pravděpodobně jsou také těhotné. Podle rakouského listu o tom svědčí příspěvky na Facebooku, kde navíc jejich uživatelská jména obsahují přízvisko Umm, arabsky matka.

O úmrtí vídeňské školačky však hovořily také další dvě vídeňské dívky, které minulý týden na cestě do Sýrie zadržela policie ve Štýrském Hradci a které prý byly v kontaktu se Sabinou a Samrou prostřednictvím internetového fóra.

Na příkladu uprchlých dívek je vidět, jak důležitý je pro Islámský stát internet. Dívky podle listu Salzburger Nachrichten komunikují s dalšími mladými lidmi. Když se Sabinin otec vydal hledat svou dceru do Sýrie, dívka mu prostřednictvím internetu vzkázala, že jeho šance ji najít je jedna ku 722 222 222.

Vydáno pod