Karl sílí a blíží se k Mexiku

Mexiko - Nad Mexiko se blíží hurikán Karl; původně tropická bouře zesílila a zatím dosáhla na třetí z celkových pěti stupňů Saffirovy-Simpsonovy škály. Ropné společnosti evakuují své zaměstnance z těžebních plošin. Bouře zasáhla hlavně jihovýchod Mexika, kam přinesla vydatné deště a záplavy, které postihly skoro milion lidí. Karl má podle meteorologů nad mořem ještě zesílit; v noci by měl zasáhnout mexické pobřeží, kde může způsobit záplavy a sesuvy půdy.

Hurikán, který doprovází vichr o rychlosti až 195 kilometrů v hodině, se dnes ráno našeho času nacházel asi 110 kilometrů jihovýchodně od mexického státu Veracruz a pohyboval se západním směrem rychlostí 15 kilometrů v hodině. Mexická vláda vydala před hurikánem varování pro 300 kilometrů dlouhou část pobřeží severně od města Veracruz a uzavřela dva důležité exportní přístavy. Meteorologové předpokládají, že se hurikán dostane nad pevninu v oblasti mezi městem Veracruz a ropným střediskem Poza Rica.

Při středečním přechodu nad Yucatánem připravil Karl desítky tisíc lidí o elektřinu, Mexiko muselo uzavřít dva důležité exportní přístavy. Nejsou však známy žádné škody na průmyslových zařízeních. Národní středisko pro hurikány (NHC) uvedlo, že před dosažením pevniny může hurikán dosáhnout až třetího stupně. Karl je šestým hurikánem letošní sezony, čtyři z nich přesáhly úroveň třetí kategorie.

V Atlantickém oceánu se v současnosti pohybují ještě hurikány Igor a Julia, podle předpovědí by však ani jeden z nich neměl dosáhnout pevniny.