Masakr v Jemenu: přes 120 mrtvých za jediný den

Saná - Přes 120 lidí zemřelo za posledních 24 hodin v Jemenu. V hlavním městě Saná se střetla armáda se šíitskými povstalci. Boje se soustředí kolem budovy státní televize, která kvůli tomu přerušila vysílání na všech třech kanálech. Rebelové se také zmocnili dvou armádních kontrolních stanovišť. Jedno z nich se nachází blízko nejvýznamnějšího letiště v zemi.

Sídlo televize i letiště se nacházejí na severním předměstí Saná. Ve stejné čtvrti stojí i budovy několika ministerstev, například energetiky a spojů a rovněž významná univerzita. I ta se stala terčem útoku. „Každou minutu je slyšet hluk a bombardování, ať již jde o protitankové granáty nebo střelbu z kulometů. Dům se s každou explozí otřásá,“ popsal Amar Ahmad, který žije v blízkosti univerzity. Podle jiného z místních obyvatel zůstala na ulici před univerzitou ležet zkrvavená těla.

Šíitští povstalci požadují odstoupení současné vlády, vytvoření vlády nové s posílenou rozhodovací účastí pro šíity a také obnovení subvencí na pohonné hmoty. Jejich protesty, podporované desetitisíci lidmi, byly zpočátku nenásilné, od začátku září se ale konflikt výrazně vyostřil.
  
Šíitský islám vyznává v Jemenu 47 procent obyvatel, sunnitský 53 procent Jemenců. Šíité žijící hlavně na severu země usilují o větší nezávislost svého území na centrální vládě, která je ovšem obviňuje ze snah zřídit tam s pomocí Íránu šíitský stát.