Radikálové z Islámského státu vyzývají k dalším útokům a vraždám

Ankara – Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) vyzvali své stoupence, aby nepolevili v akcích proti občanům USA a Francie. Jak údajně uvedl mluvčí IS abú Muhammad Adnání, vojenský zásah koalice vedené Američany bude „posledním tažením křižáků“. Mezitím pokračuje exodus kurdských Syřanů. Turecké úřady už hlásí přes 130 tisíc utečenců na svém území. Vláda proto podle BBC vydala nařízení uzavřít některé společné hraniční přechody. Radikální islamisté ale obsadili další desítky vesnic a obklíčili město Ajn Al-Arab. Navíc vyzvali radikální skupiny v Egyptě, aby pokračovaly v útocích proti bezpečnostním složkám i ve stínání hlav svých odpůrců.

„Budou zlomeni a poraženi, stejně jako byla poražena jejich předchozí tažení,“ dodal mluvčí islamistů na adresu Američanů, Francouzů, Kanaďanů nebo Australanů. Ve svém prohlášení se přímo obul také do prezidenta USA Baracka Obamy. „Tvrdíš, že Amerika nebude zatažena do pozemní války. Ale ona do ní zatažena bude. A povede to k její smrti, pohřbení a zničení,“ prohlásil směrem k Obamovi s tím, současný prezident USA prý opakuje chyby svého předchůdce George Bushe mladšího.

  • Mluvčí IS: „Jestliže s Islámským státem budete bojovat, stane se silnější a odolnější. Jestliže ho necháte být, ještě více se rozroste a rozšíří.“

Také Česko se nepřímo podílí na boji s islamisty tím, že posílá munice kurdským milicím a chystá se vyslat také vojenské a taktické specialisty. Podle premiéra Bohuslava Sobotky nicméně naše země není součástí koalice proti IS. Výhružkou se prý ale hodlá zabývat bezpečnostní rada státu.

Islámský stát dnes rovněž vyslal vzkaz islamistickým skupinám na egyptském Sinajském poloostrově, které vyzval, aby pokračovaly v útocích proti bezpečnostním složkám i ve stínání hlav svých odpůrců. „Nastražte na ně výbušniny na silnicích. Útočte na jejich základny. Přepadejte jejich domy. Stínejte jim hlavy. Nedovolte jim, aby se cítili bezpečně,“ uvedl mluvčí IS Adnání na internetu. 

Egyptští islamisté znásobili útoky po loňském svržení prezidenta Muhammada Mursího. Organizaci, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida, se připisuje množství násilných akcí, při kterých zahynuly desítky vojáků a policistů.

Turecko uzavírá část hranic kvůli Kurdům

Turecko hlásí Většina kurdských uprchlíků pochází právě z okolí příhraničního města Ajn al-Arab (známého i pod kurdským názvem Kobani) a v Turecku hledají bezpečné útočiště. Ankara v pátek nechala otevřít asi 30kilometrový úsek hranice, kudy syrští Kurdové prchají. Dnes jsou ale nadále otevřené jen dva z devíti hraničních přechodů, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Agentura AFP s odvoláním na turecký úřad pro mimořádné situace (AFAD) dokonce uvedla, že utečenci nyní mají šanci dostat se na turecké území jen skrze jediný hraniční přechod v Mursitpinaru. „Abychom mohli kontrolovat doklady příchozích, poskytnout nezbytnou první pomoc a v případě nutnosti i očkování, je pro syrské uprchlíky otevřen jen jeden hraniční přechod,“ sdělil úřad.

Kvůli postupu bojovníků z IS, kteří bezprostředně ohrožují padesátitisícový Ajn al-Arab, třetí největší kurdské město v Sýrii, jsou v pohotovosti bojovníci turecké Strany kurdských pracujících (PKK), jejíž členové usilují o samostatný kurdský stát. Zakázaná organizace, kterou Ankara považuje za teroristickou, vyzývá své členy, aby se zapojili do boje proti IS v Sýrii.

Mapa území ovládaného IS
Zdroj: ČT24

POSTRACH ZN. IS

Islámský stát vznikl jako odnož al-Káidy v roce 2013. Jeho centrem se stalo první dobyté město Rakka ve východní Sýrii.

V červnu jeho milice obsadila velkou část severního Iráku a postoupila směrem k Bagdádu. Na dobytých územích vyhlašuje samozvaný „chalífát“, v němž přísně uplatňuje právo šaría.

Terčem nájezdů jsou zejména šíitští muslimové a také všechny nemuslimské skupiny (například jezídové či křesťané).

Nechvalně známé jsou brutální praktiky IS včetně popravování vojáků, západních novinářů nebo humanitárních pracovníků.

Podle CIA mají islamisté na území Sýrie a Iráku na 31 tisíc bojovníků. Navíc k nim odjíždí stále více mladých sympatizantů ze západních zemí.

V poslední době čelí IS v Iráku protiofenzivě kurdských milicí a také náletům ze strany USA nebo Francie.

Nájezdům teroristů se ubráníme, vzkazuje Jordánsko

Jordánsko má vojenské schopnosti na to, aby ochránilo své hranice proti islamistům. V nedělním rozhovoru pro televizní stanici CBS News to uvedl jordánský král Abdalláh II. Radikálové obsadili v uplynulých měsících rozsáhlá území v Sýrii a Iráku, jež sousedí s Jordánskem. Podle jordánského krále bude snazší dostat islamisty z Iráku, z východu Sýrie to ale může trvat až dva roky.

Prohlášení jordánského krále přišlo nedlouho poté, co bylo v zemi zadrženo 11 členů extremistické skupiny, kteří údajně plánovali teroristické útoky. „Naše hranice jsou maximálně bezpečné,“ prohlásil nicméně jordánský král a zdůraznil odhodlání zemí v regionu postavit se radikálům. „Kroky ISIS vedly k pochopení, že je načase, abychom se my všichni zaměřili na boj proti zlu,“ dodal. ISIS je zkratkou pro Islámský stát v Iráku a Sýrii, kterou hnutí ještě donedávna používalo.

Vydáno pod