Porota v USA: Arab Bank podporovala teroristy z Hamasu

New York – Jedenáctičlenná americká porota vyřkla historický ortel nad Arab Bank. Podle ní financovala palestinské radikální hnutí Hamas. Musí proto odškodnit oběti zhruba dvaceti útoků, které tato skupina údajně spáchala v Izraeli a na palestinských územích. Podle právníků jde o vůbec první podobný případ, který se dostal k soudům v USA. Představitelé finančního domu popírali, že by o jakýchkoli vazbách banky na radikály věděli. Nyní zvažují odvolání.

Banku Arab Bank, která má sídlo v Jordánsku, před deseti lety zažalovalo skoro 300 Američanů, kteří jsou sami oběťmi těchto útoků, spáchaných v letech 2001 až 2004, nebo jejich příbuzní. Finanční dům podle nich vědomě udržoval účty představitelů Hamasu a prováděl platby Hamasu ve prospěch rodin bombových atentátníků z palestinského Pásma Gazy a Západního břehu Jordánu.  

Podle agentury AP je to poprvé, kdy se nějaký finanční dům ocitl před americkým soudem na základě zákona proti terorismu. Ten umožňuje požadovat odškodnění pro oběti organizací, které Spojené státy považují za teroristické. 

Bojovník hnutí Hamas
Zdroj: ČT24

Přelomový proces v Brooklynu se do budoucna může stát precedentem. „Naše porota je v situaci, v jaké nebyla ještě žádná porota v historii této země. Máme možnost změnit způsob, jak svět bankovnictví funguje,“ konstatoval ve čtvrtek jeden z žalobců C. Tab Turner. Další z žalobců, Gary M. Olsen později konstatoval: „Porota shledala Arab Bank zodpovědnou za vědomou podporu terorismu. Arab Bank nese svůj díl viny za smrt a zranění desítek Američanů.“

Každá banka, každý podnik a každá vláda na světě se má nyní rozhodnout, zda je ochotna pokračovat ve spolupráci s institucí, která prokazatelně vědomě podporovala terorismus a napomohla k vraždě amerických občanů, dodal právník. 

Podle Shoshany Bryenové z Židovského centra pro politiku ale odškodné banku nezruinuje. I desítky milionů dolarů do kapes obětem budou prý pouhou kapkou v jejím rozpočtovém moři. „Spravedlnost pro rodiny, které někoho ztratily - to se nedá vyjádřit penězi. Ale dalo by se považovat za spravedlnost, pokud by bankovní systém obecně musel zpřísnit své postupy a způsoby, jakými obchoduje, a zabránit dalším platbám teroristům,“ uvedla nedávno Bryenová. 

Boj proti teroristickým financím si už zapsal řadu úspěchů. Izraelské právní centrum vyhrálo bezmála 60 kauz v celkové výši jedné miliardy dolarů. Dalších 600 milionů dokázalo zmrazit na účtech.