Abádí varuje: Porážka Islámského státu? Nahradit ho mohou jiní

Bagdád – Islámský stát (IS) už ovládá nejméně čtvrtinu iráckého území a blíží se k Bagdádu. V rozhovoru pro CNN to prohlásil nový irácký premiér Hajdar Abádí, který ocenil údery USA a jejich arabských spojenců v Sýrii. Abádí doufá, že americký prezident splní slib a Islámský stát zničí. Zároveň se ale obává, že by jeho místo mohla zaujmout jiná teroristická skupina. Mluvčí Pentagonu John Kirby se domnívá, že boj s islamisty může trvat roky.

Nálety v Sýrii byly podle Johna Kirbyho z amerického ministerstva obrany úspěšné. „Myslíme si, že jsme zasáhli, na co jsme cílili,“ poznamenal Kirby. Bojovníci z IS ale na změny dokážou rychle reagovat, upozornil s tím, že tato skupina představuje vážnou hrozbu, s níž se nelze vypořádat během několika dnů či měsíců. „Bude třeba značného úsilí ze strany všech zúčastněných. Mluvíme tu řádově o letech (bojů s IS),“ podotkl Kirby.

Podle iráckého premiéra je dobře, že se ke koalici vedené Američany přidaly i arabské země. Svět měl ale reagovat mnohem dříve. „Varovali jsme, že to skončí krveprolitím, jestliže to nikdo nezastaví. Nikdo neposlouchal,“ uvedl irácký premiér. „Jsem velmi rád, že nyní všichni to nebezpečí vidí, takže s tím něco udělají. A doufám, že to udělají správně, a nikoli po svém,“ dodal. 

Kdo všechno bojuje proti Islámskému státu?

Islamistická hrozba tvoří nečekané spojence

Nový šéf iráckého kabinetu také kritizoval Američany za to, že spolupráce není vždy optimální. „Naše jednotky postupují kupředu, a když postupují, potřebují krytí ze vzduchu, leteckou podporu. Té se nám nedostává,“ prohlásil Hajdar Abádí. „Požádali jsme o ni, ale koalice má svůj vlastní plán,“ dodal.

Abádího plán: Konec milic a spolupráce šíitů se sunnity  

K vzestupu radikálů přispělo zvláště zvýšené etnické napětí v zemi. Bývalý premiér, šíita Núrí Málikí, byl obviňován z toho, že rozhodoval ve prospěch většinových šíitů na úkor menšinových sunnitů. Právě sunnité tvoří hlavní složku a bojovou sílu tzv. Islámského státu. Abádí, který je rovněž šíitou, má proto za úkol zemi opět sjednotit. V nově vzniklém kabinetu jsou tak zastoupeni jak šíité, tak sunnité a Kurdové.  

Irák podle Abádího může přežít jen v případě, že budou sunnité a šíité spolupracovat. „Musíme spolupracovat. Je to naše země. A jestliže spolupracovat nebudeme, nezasloužíme si ji,“ konstatoval irácký premiér. 

Abádí nechce v Iráku nadále vidět milice. Všechny ozbrojené složky podle něj musí fungovat pod záštitou státu.

Vydáno pod