Abú Katada na svobodě. Teroristické útoky podle soudu nepřipravoval

Ammán - Radikální muslimský duchovní abú Katada je nevinný, rozhodl jordánský soud. Obžaloba tvrdila, že se podílel na přípravě teroristických útoků v rámci oslav nového tisíciletí. Katada utekl v roce 1993 do Británie, kde ale strávil většinu času ve vězení. Londýn ho po několikaleté právní bitvě vydal do Jordánska v červenci 2013. Muže považoval za hrozbu pro národní bezpečnost. Podle zahraničních médií je už duchovní na svobodě.

Abú Katada měl podle žalobců poskytovat pomocí spisů duchovní podporu osobám, jež plánovaly na Nový rok 2000 útoky na západní a izraelské cíle. Jordánští a američtí vyšetřovatelé buňku sledovali a v týdnech před oslavami nového tisíciletí byly zahájeny nálety na vytipovaná místa. Duchovní vinu vždy popíral.

Jordánsko Katadu v roce 2000 v nepřítomnosti odsoudilo za podíl na terorismu k 15 letům vězení. Po jeho vydání z Británie byl ale podle jordánských zákonů trest zrušen a odstartoval nový proces. Nyní soud rozhodl, že proti duchovnímu neexistují dostatečné důkazy. Už letos v červnu ho zprostil obvinění z plánování bombových útoků v Jordánsku v roce 1998.

Duchovní seděl v soudní síni v zamřížované kleci. Po vyhlášení verdiktu vítězně stiskl do vzduchu pěst levé ruky. Několik rodinných příslušníků rovněž vyskočilo ze soudních lavic a jeden z nich vykřikl Alláhu akbar (Bůh je velký), popsala agentura AP.

Radikální duchovní abú Katada
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Raad Adayleh

Duchovního, který byl považován za blízkého spolupracovníka Usámy bin Ládina, britská justice nikdy neobžalovala. Britské úřady nicméně tvrdí, že radil militantním islamistům a získával peníze pro teroristické útoky.

Katada byl v roce 2001 poprvé zatčen kvůli údajnému napojení na terorismus. Bitva o jeho deportaci do Jordánska Británii vyšla na 1,7 milionu liber (51 milionů korun).

Katadovo pravé jméno je Umar Usmán. Do Británie se podle BBC nevrátí. Nemá totiž pas a vízum nedostane.

Abú Katada se stal v uplynulých měsících velkým kritikem ozbrojenců z hnutí Islámský stát, kteří obsadili rozsáhlá území v Sýrii a v Iráku. Radikály kritizoval mimo jiné za zabíjení novinářů. „Zabíjet žurnalisty se nemá, není to dovoleno, protože jestliže nepracují pro cizí tajné služby, jsou posly pravdy. A prorok Mohamed říkal, že poslové by neměli být vražděni,“ řekl duchovní na začátku září.

Vydáno pod