Islamisté posílili u Kobani, tisíce lidí prchají

Damašek - Ozbrojenci z hnutí Islámský stát v Sýrii postupují k městu Ajn al-Arab (známého i pod kurdským názvem Kobani) blízko tureckých hranic. Už jsou prý jen osm kilometrů od jeho jižního předměstí. Po dalších náletech, které provedly v jiných částech země USA a jejich spojenci, prý radikálové poslali do oblasti kolem Kobani další bojovníky a tanky.

„Počet jejich bojovníků se zvýšil, od bombardování města Rakka narostl i počet jejich tanků,“ uvedl Ocelan Iso, jeden z kurdských velitelů, který má na starosti obranu Kobani. Oblast Rakka, která je baštou extremistického hnutí, se stala terčem leteckých úderů, které provedli Američané a jejich arabští partneři v noci na úterý.

Islamisté vyostřili svou ofenzivu v oblasti v posledních dnech, během kterých obsadili desítky kurdských vesnic a začali bezprostředně ohrožovat právě i Kobani. V důsledku bojů uteklo do sousedního Turecka již na 150 000 kurdských uprchlíků, zejména žen, dětí a starších lidí.

Tomáš Kocián (Člověk v tísni):

"Nálety ohrožují i civilní obyvatelstvo. Pracujeme v oblasti, která není pod kontrolou Islámského státu. Bohužel jsme zaznamenali incidenty, kdy byly bombardovány domy, ve kterých zemřelo několik desítek civilistů. (…) Většina uprchlíků si hledá ubytování na vlastní pěst. Ve všech příhraničních tureckých městech se značně zvýšil počet obyvatel. Což v poslední době přináší i vlnu napětí mezi původní tureckou populací a nově příchozími Syřany. Přičemž turecké autority nemají situaci pod kontrolou. Nemůžou kontrolovat tisíce lidí a problémy mezi skupinami narůstají."

Islamisté při svém postupu nemilosrdně vypalují domy a vraždí civilisty

Z Kobani je nyní město duchů. Dosud přitom platilo za klidné místo, kterému se boje vyhýbají: kvůli tomu se tam přemístilo kolem 200 000 lidí z jiných regionů Sýrie. Podle svědků, kteří z města uprchli, bojovníci z IS postupují velmi nekompromisně; vypalují domy a vraždí civilisty.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (OSDH), která konflikt v zemi dlouhodobě monitoruje, rovněž zveřejnila informaci, že v oblasti Kobani došlo v noci na dnešek k několika leteckým úderům, jejichž terčem byly pozice islamistů. Americké velitelství potvrdilo dalších pět leteckých úderů. Terčem dvou náletů byla oblast jihovýchodně od Irbílu v iráckém Kurdistánu, další dva útoky směřovaly západně od Bagdádu a jeden na pozice islamistů v Sýrii.

Do útoků se zapojily stíhačky i bombardéry a všechny stroje se poté bezpečně vrátily, citovala agentura Reuters z prohlášení velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM).

Syrský ministr americké nálety ocenil

Syrský ministr pro národní usmíření Alí Hajdar letecké údery proti islamistům ocenil. Nálety jsou krokem tím „správným směrem“, i vzhledem k tomu, že nezasáhly civilisty ani syrské vojenské cíle, prohlásil ministr. „To, co se nyní děje, postupuje tím správným směrem, pokud jde o informování syrské vlády a o to, že terčem nejsou syrská vojenská zařízení a civilisti,“ prohlásil Hajdar. Syrská vláda v úterý potvrdila, že o leteckých úderech proti islamistům, které USA a jejich spojenci podnikli v noci na úterý, byla informována o několik hodin dříve, než začaly. 

Americký ministr zahraničí John Kerry dnes prohlásil, že vojenská kampaň proti IS bude nějakou dobu trvat a bude realizována různými způsoby. „Máme tu druhý den náletů a bude tu i třetí a čtvrtý,“ uvedl v rozhovoru poskytnutém CNN. Odmítl také kritiku ze strany Íránu, který údery označil za útok na Sýrii. USA prý útočí na IS - nikoliv na Asadův režim. Také ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes znovu odsoudil letecké údery USA v Sýrii. Moskva prý má pochyby o jejich legitimitě kvůli chybějícímu souhlasu OSN a syrského režimu.

Proti Islámskému státu na severovýchodě země dnes prý s úspěchem zasáhla i sama syrská armáda. Vojáci věrní režimu prezidenta Bašára Asada podle syrské státní televize „zlikvidovali značný počet teroristů“. Damašek prohlásil po zahájení leteckých útoků USA a pěti arabských zemí, že i on bude pokračovat v boji proti radikálům.