Nečas v Bruselu podpořil francouzský postoj k Romům

Brusel – Český premiér Petr Nečas dnes před začátkem summitu EU v Bruselu nepřímo podpořil francouzský postoj k Romům z jiných členských států Evropské unie. Podle něj má každý stát právo na cizincích vyžadovat dodržování vlastních zákonů. EU by do vnitropolitického problému Francie neměla zasahovat. Premiér Belgie, která je nyní předsedající zemí, naproti tomu dnes podotkl, že Evropská komise musí dohlížet na to, zda Francie při vyhošťování Romů neporušuje pravidla Evropské unie. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a předseda Evropské komise José Manuel Barroso si na summitu také údajně velice ostře vyměnili názory na vyhošťování Romů. Romskou otázkou se navíc chce zabývat i Rada Evropy, protože se podle slov jejího šéfa jedná o panevropský problém.

„Jsem přesvědčen, že i v případě členské země Evropské unie, když tam pobývá občan z cizí členské země EU, má právo vyžadovat, aby tam pracoval, studoval nebo prokázal, že má prostředky na obživu. Ta členská země má právo vyžadovat dodržování svých vlastních zákonů,“ řekl Nečas novinářům. V exkluzivním rozhovoru pro ČT doplnil, že každá členská země unie má právo vyhostit ze svého území ty, kteří porušují zákony. Vyslovil přesvědčení, že EU k tomuto problému nezaujme jednotné stanovisko, a dodal, že díky nynějšímu sporu začíná alespoň EU chápat, že se tento problém netýká jen nových členských zemí.

Podle českého premiéra by se EU a další země neměly nechat do problému zatahovat. „I EU a ostatní země by se neměly nechat zatahovat v podstatě do střetu, který je v mnoha případech francouzským předvolebním a vnitropolitickým střetem než čímkoliv jiným,“ dodal Nečas.

Petr Nečas k romské problematice:

„Pro nás jsou klíčové dvě pozice z hlediska romské otázky. V České republice to považujeme primárně za sociální problém a problém vzdělanosti, nikoliv problém, že by byla nějaká menšina, která je diskriminovaná. Je tady obrovský kus práce v oblasti sociální práce, zabezpečení kvalitního vzdělávání, dostupnosti míst na trhu práce pro Romy a podobně.“

Evropská komise musí dohlížet, zda Francie neporušuje pravidla

Belgický premiér Yves Leterme, jehož země tento půlrok unii předsedá, dnes při příjezdu na summit EU uvedl, že Evropská komise musí dohlížet na to, zda Francie při vyhošťování Romů neporušuje pravidla EU. „Každý souhlasí s tím, že komise musí dohlížet na správné uplatňování závazků, které Francie na sebe vzala,“ řekl dnes belgický premiér. „Komise musí dostát své odpovědnosti,“ dodal s tím, že občané využívající svobody volného pohybu v EU musejí také dodržovat platná pravidla.

Napětí mezi Francií a Evropskou komisí, která v EU dohlíží na dodržování norem, vyvolala skutečnost, že lucemburská eurokomisařka Viviane Redingová odpovědná za lidská práva a spravedlnost Paříži pohrozila právními kroky kvůli její politice vůči Romům. Navíc poměrně ostře kritizovala způsob, jakým francouzští představitelé informují Brusel o stavu věci. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy jí pak ve středu prý vzkázal, aby přijala Romy ve své zemi. Lucemburský ministr zahraničí vzápětí označil údajná Sarkozyho slova za zlovolná.

Sarkozy se pohádal s Barrosem

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a předseda Evropské komise José Manuel Barroso měli dnes na vrcholné schůzce Evropské unie v Bruselu ohledně vyhošťování Romů ostrou výměnu názorů. Potvrdili to další účastníci summitu. Sarkozy po skončení jednání řekl, že Paříž bude i přes kritiku postupu vůči Romům pokračovat v likvidaci nelegálních táborů, ať už je obývá kdokoli. Popřel, že by se s Barrosem nějak hlasitě hádal, názorový spor nicméně připustil.

Předseda bulharské vlády Bojko Borisov řekl, že na schůzce se ohledně Romů nedospělo k žádnému rozhodnutí a že vedoucí představitelé členských států se o dohodu o „společné dlouhodobé strategii“ pokusí na příštím summitu.

„Pokud tam byl někdo, kdo byl klidný a kdo se zdržel přehnaných komentářů, tak jsem to byl já,“ řekl Sarkozy ke zprávám o hádce s šéfem komise. Dodal, že oceňuje, že se Barroso staví za své podřízené (eurokomisařku). „Avšak já jsem šéfem francouzského státu, nemůžu nechat urážet svou zem,“ podotkl francouzský prezident.

Romskou otázkou se bude zabývat i Rada Evropy

Rada Evropy dnes navrhla svým 47 členským zemím a Evropské unii uspořádání schůzky na vysoké úrovni, jejímž cílem by bylo zahájit proces ke zlepšení sociálně-ekonomické integrace Romů. Návrh dnes oznámil generální tajemník RE Thorbjörn Jagland na zasedání výboru ministrů, výkonného orgánu RE.

„Jedná se o iniciativu k překonání okamžitých a dlouhodobých problémů, které se týkají práv a povinností romských obyvatel v celé Evropě. Tento problém se týká celé Evropy, a vyžaduje tudíž panevropskou odpověď. Ekonomické a sociální vyřazování (Romů) na okraj společnosti a návazné problémy se neomezují na jednu skupinu, na jednu zemi,“ zdůraznil Jagland.

Francouzské vyhošťování Romů

Od začátku roku Francie vrátila už několik tisíc Romů bez patřičných povolení k pobytu zpět do jejich vlasti. Jen za poslední měsíc vyhostila do Rumunska a Bulharska asi 1 000 Romů. Do své domoviny se dospělí vracejí s 330 eury, na děti vyplatila Francii stoeurový příspěvek. Paříž odmítá kritiku, že repatriuje především romské občany Bulharska a Rumunska. Brání se, že vystěhovává především občany, kteří jsou ve Francii ilegálně, neboť jim vypršelo povolení k pobytu. Vystěhováním se prý navíc vláda snaží bojovat proti kriminalitě.