Francouzský týdeník vysvětluje u soudu rasistickou obálku

Paříž - Francouzský týdeník Minute, sympatizující s krajní pravicí, musí před soudem vysvětlovat loňskou obálku, na níž přirovnal černošskou ministryni spravedlnosti Christiane Taubiraovou k opici. Titulní stranu s nápisem Chytrá jako opička, už zase našla svůj banán! označilo za nechutnou i vedení krajní pravice. Taubiraovou od té doby vítali s banánovou slupkou v ruce třeba příznivci tradiční rodiny na demonstraci v Angers.

Samotná ministryně přitom rasistické urážky u soudu řešit nechce. Trestní oznámení za podněcování rasové nenávisti místo ní podaly nevládní organizace. Shodou okolností začíná pařížský soud případ urážlivé obálky projednávat ve stejný den, kdy měl proběhnout odvolací soud s bývalou krajně pravicovou političkou Anne-Sophie Leclèreovou, která Taubiraovou rovněž přirovnala k opici.

Leclèreová měla za Národní frontu kandidovat na starostku, pak ale na svých internetových stránkách zveřejnila karikaturu ministryně, podle níž vypadala v 18 měsících jako opice. „Je to divoška, opravdová divoška. Radši bych ji viděla někde na stromě než takhle ve vládě,“ prohlásila Leclèreová. Národní fronta ji okamžitě vyloučila. Nejen ona ale kritizovala výrok soudu první instance, který Leclèreovou poslal za mříže na devět měsíců nepodmíněně.

Soud kvůli rasistické titulní straně (zdroj: ČT24)

Proces probíhal ve Francouzské Guyaně, odkud ministryně pochází. „Nemám prostředky na to, abych se procesu v Guyaně zúčastnila. Takže jsem se ani nemohla hájit. Nemohla jsem to celé vysvětlit,“ řekla Leclèreová. Druhý proces už proběhne v Paříži. To, že se měl shodou okolností konat ve stejný den jako proces s týdeníkem Minute, zvedlo nejedno obočí - a proto byl zatím odložen.

Christiane Taubiraová
Zdroj: ČTK/AP/Jacques Brinon