Lavrov: Západ se od dob studené války nezměnil

New York/Moskva – Západní země a NATO dosud nebyly schopny změnit svůj „genetický kód“ z doby studené války. Ve svém projevu k Valnému shromáždění OSN v New Yorku to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Zároveň vyzval Spojené státy, aby se vzdaly svých nároků na „věčnou jedinečnost“. „Washington otevřeně prohlásil, že má právo jednostranně použít sílu všude tam, kde chce hájit své zájmy,“ citovala z projevu ruského ministra agentura AFP.

Podle serveru ruské státní televize RT Lavrov obvinil „západní blok vedený Washingtonem“, že odmítá princip Organizace spojených národů, podle něhož jsou si všechny státy rovny.

„Zatímco se v jednotlivých zemích chová jako zastánce demokracie, vlády zákona a lidských práv, na mezinárodní scéně vystupuje z opačných pozic. Odmítá demokratický princip suverénního práva států, který je zakotvený do Charty OSN, a snaží se určovat ostatním, co je dobré a co špatné,“ nechal se slyšet šéf ruské diplomacie.

Lavrov se vyjádřil i k situaci na Ukrajině, kterou označil za výsledek státního převratu. Podle ruského ministra zahraničí se odehrál za podpory Spojených států a Evropské unie. Zcela se přitom vyhnul otázce ruské vojenské intervence na východě Ukrajiny, z níž Západ obviňuje právě Moskvu.

Jarní anexe Krymu byla podle Lavrova reakcí na svobodnou volbu většiny ruskojazyčného obyvatelstva tohoto poloostrova. Referendum konané za přítomnosti ruských vojáků totiž vyznělo ve prospěch připojení k Rusku.

Tisíce Moskvanů podpořily Putinovu politiku

Podporu Kremlu vyjádřili i samotní Rusové. Na Poklonnou horu v Moskvě přišlo údajně až 17 000 lidí, aby uctili památku obětí konfliktu na Ukrajině a vyjádřili sympatie prezidentu Vladimiru Putinovi. Oznámila to moskevská policie, která si prý kvůli vysokému počtu účastníků bude muset předvolat organizátory – počet lidí byl podle policejní mluvčí až šestkrát vyšší než číslo uvedené při ohlášení akce. Střízlivější odhady se pohybují mezi 5 000 až 10 000 přítomných.

Pořadatelé nicméně dali najevo, že je takové porušení předpisů potěšilo, neboť ukázalo, kolik lidí má srdce na pravém místě. „Jsme připraveni pokutu zaplatit. Nevíme, kolik to bude, ale věříme, že bude-li vysoká, naši kolegové ze společenských organizací nám pomohou,“ řekla Jelena Treťjakovová.

Vladimir Putin
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Ruská média poukazují mimo jiné na to, že mezi účastníky byli i stoupenci samozvaných lidových republik na východě Ukrajiny, doněcké a luhanské. Agentura Interfax napsala, že přítomní „dávali najevo podporu bratrskému ukrajinskému národu a žádali mezinárodní vyšetření válečných zločinů spáchaných v sousední zemi“.

Od začátku konfliktu mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty přišlo o život přes 3 500 lidí. Kyjev viní Rusko z toho, že podporuje vzbouřence dodávkami zbraní a přímým vysláním ruských jednotek. To však Moskva popírá a tvrdí, že na straně povstalců mohou bojovat jen dobrovolníci.