Bouře Karl připravila o elektřinu desítky tisíc lidí

Mexiko/Miami - Tropická bouře Karl zasáhla mexický poloostrov Yucatán. Desetitisíce lidí připravila o dodávky elektřiny a úřady kvůli přívalovým dešťům a hrozícím záplavám evakuovaly několik set vesnic. Bouře nezpůsobila větší škody a nad pevninou se její rychlost zmenšila. Meteorologové ale očekávají, že znovu nad Mexickým zálivem nabere na síle. Mexického pobřeží by Karl mohl znovu dosáhnout v sobotu.

Karl udeřil na mexické pobřeží asi 50 kilometrů od města Chetumal. Rychlost větru, který bouři provázel, v té době dosahovala asi 100 kilometrů v hodině. Vítr lámal stromy a sloupy elektrického vedení. Karl rovněž přinesl přívalové deště, na některých místech spadlo až 130 milimetrů srážek.

Tropická bouře se ale vyhnula známému letovisku Cancún, které je oblíbené mezi americkými i evropskými turisty. Při přechodu přes Yucatán dále zeslábla a dnes po půlnoci SELČ ji provázel vítr o rychlosti 65 kilometrů v hodině. Podle meteorologů z amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) však Karl znovu nabere na síle, až se dnes odpoledne dostane zpět nad moře. V pátek by měl nabrat sílu hurikánu a s ní by v sobotu ráno měl udeřit na pobřeží středního Mexika.

Nad Atlantským oceánem se dál pohybují hurikány Igor a Julia. Rychlost větru v obou bouřích přesahuje 200 kilometrů v hodině, hurikány ale podle NHC nepředstavují velké nebezpečí pro pevninu. Julia se dnes po půlnoci SELČ pohybovala 1 100 kilometrů západně od Kapverdských ostrovů a mířila k severozápadu nad otevřený oceán. Oko hurikánu Igor bylo 815 kilometrů severovýchodně od Závětrných ostrovů a bouře mířila k Bermudám, kam by se však podle NHC neměla dostat dřív než v neděli. Už na dnešek ale vyhlásili meteorologové varování před nebezpečnými vlnami, které Igor vyvolal a které mohou ohrožovat plavce a surfaře u pobřeží Portorika či Bahamských ostrovů.

Vydáno pod