Konference o Eyjafjallajökull končí

Keflavík - V islandském Keflavíku dnes končí mezinárodní konference o vlivu letošního výbuchu islandské sopky Eyjafjallajökull. Vědci se snaží upozornit na dopady, které měl výbuch na leteckou dopravu. Zároveň se pokouší najít řešení, které by mělo zabránit opakování scénáře z letošního dubna. Aerolinky rušily statisíce letů a ztráty se vyšplhaly do desítek miliard korun.

Josef Horálek, seismolog:

„Předpovědět, jaký sopečný mrak po výbuchu sopky vznikne, se nedá. Nemůžeme tedy předem vědět, zda bude letecká doprava sopečným prachem ohrožena, jako tomu bylo na jaře.“

Vliv sopečné erupce na leteckou dopravu se ale nedá předpovědět, shodují se odborníci. Výbuch sopky Eyjafjallajökull se letos na jaře postaral o rozruch nad celou Evropou. Kvůli sopečnému prachu úplně zkolabovala letecká doprava. Konference na Islandu by měla zkusit najít řešení, jak tomu pro příště zabránit.

Vědci zkoumají jarní soptění na Islandu (zdroj: ČT24)

Výbuch sopky podle vědců přitom nebyl ze seismického hlediska nijak mimořádný. Jednalo se o slabou erupci, během níž se smíchal magmatický materiál s vodou z roztátého ledovce. Sopečný popel se dostal až do výšky devíti kilometrů, to zastavilo letový provoz. Nejaktivnější sopky v Evropě jsou právě na Islandu. Mezi nejčinnější patří Katla nebo Hekla, která v polovině 19. století ochromila po výbuchu život na Islandu na několik desítek let.