Abbás pohrozil opuštěním mírových rozhovorů

Jeruzalém - Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás dnes pohrozil opuštěním přímých mírových rozhovorů, pokud bude Izrael pokračovat v kolonizaci palestinských území. Abbás to oznámil po dnešních rozhovorech s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Izraelsko-palestinské mírové rozhovory mají pokračovat příští týden. „Pokud bude pokračovat výstavba v osadách, opustím jednání,“ prohlásil Abbás v Jeruzalémě krátce po třídenních rozhovorech s Netanjahuem za přítomnosti americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové a zvláštního amerického blízkovýchodního zmocněnce George Mitchella.

Palestinská strana už dříve pohrozila, že rozhovory ukončí, obnoví-li Izrael výstavbu v židovských osadách na západním břehu Jordánu. Částečné moratorium se na ně vztahuje do konce září. Abbás prý své varování vyslovil poté, co mu Netanjahu potvrdil, že Izrael hodlá v rozšiřování osad pokračovat.

Hillary Clintonová:

„Jsem si jistá, že premiér Netanjahu a prezident Abbás mohou všechna závažná témata vyřešit do jednoho roku. Oba berou tyto rozhovory zcela vážně a já jsem přesvědčená, že jsou schopni dosáhnout výsledku, na který všichni čekáme – dvou států pro dva národy žijící v míru vedle sebe.“

Mitchell oznámil, že mírové rozhovory budou pokračovat příští týden. Potvrdil také, že se dnes na summitu v Jeruzalémě jednalo rovněž o základních tématech mírového procesu. Stanice BBC oznámila, že jednání trvala déle, než se předpokládalo. Rokovalo se tři hodiny v Netanjahuově rezidenci. Dnešní jednání navazovala na úterní rozhovory v egyptském Šarm aš-Šajchu.

Těžké otázky na konec

Přímé mírové rozhovory byly obnoveny 2. září díky diplomatickému tlaku USA. „Nenechali těžké otázky na konec. Považujeme to za jasný důkaz toho, že oba věří, že je možné se na míru dohodnout,“ řekl Mitchell o dnešním rokování ještě předtím, než Abbás vyslovil svou hrozbu stažením z rozhovorů.

Summit začal pozdě odpoledne. Netanjahu před ním na dotaz, zda se od úterka v něčem pokročilo, odpověděl: „Pracujeme na tom, je to hodně práce. Jsem rád, že mám příležitost přivítat tady prezidenta Abbáse a ministryni Clintonovou.“ Pro Abbáse to byla první návštěva v rezidenci od Netanjahuova nástupu do funkce před 18 měsíci. Předtím na tomto místě jednal s bývalým premiérem Ehudem Olmertem.

Novináři se od úterka opakovaně všech účastníků jednání ptají na výstavbu v osadách. Izraelský prezident Šimon Peres, který se dnes sešel s Clintonovu, řekl, že je nesmyslné čekat výsledek v tak složité otázce po jednom ani po třech kolech jednání. Izraelci, jejichž vládní koalici tvoří hlavně strany podporující osidlování palestinských území, již dříve vzkázali, že moratorium neprodlouží. Netanjahu dal ale najevo ochotu ke kompromisu.

Jednání doprovázejí protesty

Mírové rozhovory neschvalují palestinské radikální skupiny, které si mír s Izraelem nepřejí. Chtějí je sabotovat násilnými akcemi. Dnes radikálové na Izrael vypálili z pásma Gazy osm minometných střel a jednu raketu. To je nejsilnější palba od loňského března. Nikdo v Izraeli nebyl zraněn, ale policie tvrdí, že dvě ze střel obsahovaly fosforové hlavice. Ty jsou vysoce hořlavé a mohou způsobit těžké popáleniny. Izraelské letectvo na to odpovědělo bombardováním tunelů na hranici pásma Gazy a Egypta. Podle palestinských zdrojů přitom jedna osoba přišla o život a čtyři byly zraněny.

Netanjahu v mírových rozhovorech požaduje, aby Palestinci uznali Izrael coby stát židovského národa, aby byly nalezeny garance pro bezpečnost Izraele a aby budoucí mírová dohoda obsahovala závazek, že Palestinci nebudou vznášet další požadavky. Radikální Palestinci upozorňují Abbáse, že přistoupí-li na tyto požadavky, bude to znamenat nepřijatelný ústupek Izraeli.

Mírové rozhovory probrala i Liga arabských států

Liga arabských států se na své schůzce v Káhiře také zabývala izraelsko-palestinskými mírovými rozhovory. V kontrastu s optimismem Clintonové stojí pohled generálního tajemníka Ligy Amra Músy. Ten atmosféru jednání označil za podezřelou a zneklidňující.