Nečas promluvil s Barrosem o kanadských vízech

Brusel – Premiér Petr Nečas dnes při setkání s předsedou Evropské komise José Barrosem nadnesl téma kanadských víz pro české občany. Barroso řekl, že Evropská komise je vízy pro Česko znepokojena a záležitost řeší. Otázka se bude probírat i na zítřejším unijním summitu. „O tomto tématu jsme samozřejmě mluvili. Je to citlivé téma pro Českou republiku a její občany, protože v rámci Evropské unie samozřejmě nechceme být děleni na občany první a druhé kategorie,“ řekl v Bruselu Nečas.

Evropská komise už dřív Kanadě pohrozila, že by mohla navrhnout zavedení víz pro její diplomaty. Zatím k tomu ale nepřistoupila. Barroso dnes nicméně ubezpečil, že komise pracuje na tom, aby byla víza zrušena. „Sám jsem toto téma vznesl při jednání s kanadským premiérem,“ uvedl Barroso.

Kanada zavedla pro občany ČR víza loni v červenci ve snaze omezit počet žadatelů o azyl z řad romské menšiny. Praha takový postup Kanady dlouhodobě a ostře kritizuje. Ottawa naznačuje, že změní svůj postoj až poté, co schválí novou azylovou legislativu. To ale může trvat i několik let.

Nečas a kanadská víza v Bruselu (zdroj: ČT24)

Česko podporuje sankce za porušení rozpočtových pravidel 

Petr Nečas se dnes v Bruselu sešel i s eurokomisařem Olli Rehnem. Po schůzce český premiér řekl, že Česko podporuje zavedení automatických a citelných sankcí za porušenírozpočtových pravidel Evropské unie. Češi nicméně nepodporují ani částečné nebo úplné odebrání hlasovacích práv, které v minulosti navrhovalo Německo.

„My jsme přesvědčeni, že ty sankce mají být pokud možno automatické, protože mají být dány pravidly, nikoliv rozhodování úředníků a politiků,“ uvedl premiér. 

Podle Nečase by mělo být možné, aby když některý stát poruší rozpočtová pravidla, byl potrestán odebráním některých dotací a plateb z EU. „My si dovedeme představit, že by se to týkalo úplně všech zdrojů finančních prostředků v rámci rozpočtu EU,“ řekl.