Indický premiér v USA: Dříve nechtěný, dnes hvězda jako z Bollywoodu

Washington - Rozporuplné ohlasy má v USA návštěva indického premiéra Naréndry Módího. Ještě před několika lety tam měl dokonce zakázaný vstup kvůli více než tisícovce obětí náboženských nepokojů ve státě Gudžarát, který tenkrát vedl. Módí na tragických událostech odmítl jakýkoliv podíl. Dnes jedná s prezidentem Barackem Obamou o tom, jak by Američané mohli pomoct růstu indické ekonomiky.

Podle odpůrců má premiér krev na rukou a v Americe - natož v Bílém domě - nemá co dělat. „Přivítat tohoto neonacistu v naší zemi, to je jako dát zelenou všem tyranům na světě, že si stačí dát si na sebe nálepku demokracie a všechno vám projde,“ tvrdí jeden z demonstrantů před sídlem amerického prezidenta.

Mnoho lidí ale přišlo Módímu vyjádřit podporu. „Chtěl jsem vidět člověka, který dokáže dvě země spojit. Musíme se dívat na dlouhodobé vztahy,“ říká Módího stoupenec.

Ne každého, komu Američané odepřou víza, čeká nakonec audience v Bílém domě - a to hned nadvakrát. Dnešnímu přijetí s velkou pompou předcházela pondělní slavnostní večeře, při níž pil Módí kvůli půstu jen teplou vodu.

Představení v Madison Square Garden pro indického premiéra
Zdroj: ČTK/AP/Jason DeCrow

Pokus o renesanci vztahů mezi USA a Indií několikrát ztroskotal. Rozdělují je pohledy na obchod nebo změnu klimatu. Washington ale v Módím po dlouhé době vidí někoho, za nímž stojí většina Indů. Nejen ti, kteří mu v zaplněné Madison Square Garden připravili přivítání jako z bollywoodského filmu.

Na pódiu byl Módí nasvícený bodovými reflektory jako boxerský šampion v ringu. Divákům zopakoval často opakovaný slib, že Indie přestane být známá jako země zaklínačů hadů a dostane se do povědomí světa coby technologický gigant. „Hrávali jsme si s hady, ale teď je naší hračkou myš,“ prohlásil Módí. Ze své miliardové země hodlá vybudovat velmoc úměrnou síle obyvatelstva.

Indický premiér v USA (zdroj: ČT24)