Středeční palba v ukrajinském Doněcku mohla zabít až 16 lidí

Doněck - Už od rána je v Doněcku znovu slyšet střelba a vypálené projektily. Hovoří se až o 16 obětech a 10 zraněných. Střela vypálená z raketometu zabila na stanici městské dopravy v Doněcku minimálně 6 lidí. Oznámila to s odvoláním na svědky ukrajinská agentura Ukrinform. Linkový mikrobus, který ve stanici stál, zcela shořel. Další incident se odehrál v jedné z místních škol, kam dopadl granát a usmrtil dvě osoby. K oběma explozím došlo nedaleko doněckého letiště. Navzdory příměří vyhlášenému 5. září je areál prakticky denně vystaven dělostřeleckým, raketovým a minometným útokům separatistů a armáda ho drží za cenu nemalých obětí.

Exploze na autobusové stanici byla ohlášena z Kyjevské třídy na severozápadě města nedaleko od doněckého letiště. Lidé v okamžiku výbuchu nastupovali do mikrobusu, který ve stanici stál. Ruská agentura TASS ve zprávě z Doněcku obvinila z útoku jednotky ukrajinské armády. Vůz po zásahu zcela shořel. „Mělo se jednat pravděpodobně o munici samohybného raketometu GRAD,“ dodal spolupracovník ČT Jiří Just.

Krátce předtím zasáhl dělostřelecký granát jednu z doněckých škol, kde zahynulo také několik lidí. Podle agentury Unian nešlo o žáky ani učitele, ale o náhodné kolemjdoucí. Povstalci v informaci o incidentu uvedli, že granát byl odpálen z pozic kontrolovaných ukrajinskou armádou - ta naopak viní ze střeby separatisty. V doněckých školách dnes začal školní rok, zahájení výuky bylo z obvyklého zářijového termínu odloženo kvůli pokračujícím bojům.

Vít Střítecký, analytik mezinárodních vztahů o porušovaném příměří

„Máme tendenci vnímat konflikt z makroperspektivy, to znamená, že se soustředíme na to, co o něm říkají nejvyšší politici. Situace je ale daleko komplexnější. Významné je to, že povstalecké skupiny nemají jasně danou strukturu a je velmi složité si vynutit příměří. Ta válka sestává z celé řady mikrokonfliktů, kde je snadné vyprovokovat nějaký lokální konflikt.“

Ukrajinská krize
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

O doněcké letiště se dál bojuje nejen zbraní, ale i slovem

Ukrajinská armáda mezitím dál vyjednává s povstalci o výměně některých území. Spekulace, které se v posledních dnech objevily v několika ukrajinských médiích, dnes agentuře Unian potvrdil doněcký gubernátor Serhij Taruta. Předmětem výměny se má stát letiště v Doněcku, které je už řadu týdnů vystaveno útokům vzbouřenců.

Letiště v největším východoukrajinském městě je jediným obranným postem, který se vládním jednotkám v Doněcku podařilo udržet. Povstalci ho ale považují za klíčový strategický prostor, bez jehož ovládnutí není fungování jejich „lidové republiky“ možné.

Ukrajinský tisk v minulých dnech spekuloval, že armádní velení chce letiště v Doněcku vyměnit za přístav Novoazovsk, který vzbouřenci obsadili při ofenzivě koncem srpna. Novoazovsk, který leží na březích Azovského moře, je branou k významnému přístavu Mariupolu, který je pod kontrolou Kyjeva. 

Johannes Hahn
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Nový komisař pro partnerství: Ukrajinskou krizi beru jako prioritu

Důležitou úlohu ve vztahu k Ukrajině bude mít designovaný komisař pro sousedskou politiku Evropské unie a přístupové rozhovory Johannes Hahn z Rakouska. Při včerejším slyšení v europarlamentu prohlásil, že vyřešení ujkrajinské krize bere jako svou prioritu. Hahn mimo jiné poslancům řekl, že Rusko nesmí v ukrajinské otázce Evropskou unii podceňovat a že možnost ukrajinského členství v EU je otevřená, ačkoli v nadcházejících pěti letech nepředpokládá žádné rozšíření evropského bloku. 

Hahn před unijními zákonodárci prohlásil, že jasné přání většiny Ukrajinců je přiblížit se k EU. „Musíme se toho chopit a podporovat to. Více k tomu v tuto chvíli nemohu říci,“ dodal. Za správné kroky v této věci považuje mírový a reformní plán ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, podle kterého Ukrajina v roce 2020 požádá o členství v EU. 

Zvláštní status pro východní Ukrajinu, která je pod kontrolou rebelů, Hahn vítá, neboť decentralizace je podle něj v zásadě správná. Zároveň ale musí být zajištěna územní celistvost země a její nezávislost. Za milník považuje asociační dohodu mezi Ukrajinou a EU, i když platnost její obchodní části byla odložena na rok 2016.