Rusko začalo stíhat vedení ukrajinské armády, bojuje se o letiště v Doněcku

Moskva/Kyjev/Berlín - Rusko zahájilo trestní stíhání špiček ukrajinské armády včetně ministra obrany a náčelníka generálního štábu. Viní je z toho, že chtěli „zcela vyhladit“ ruskojazyčné obyvatelstvo Donbasu. Napjaté situaci na východě Ukrajiny se dnes v telefonátu věnovali i Angela Merkelová a Vladimir Putin.

O trestním stíhání informoval ruský Vyšetřovací výbor, vztahuje se na ministra obrany Valerje Heleteje i náčelníka generálního štábu Viktora Muženka. Podle mluvčího ruského výboru je vyšetřování vedeno i proti veliteli 25. brigády ukrajinských ozbrojených sil Olehu Mikasovi a dalším vysoce postaveným vojenským činitelům.

Heletej a další ukrajinští důstojníci jsou obviněni, že vydávali rozkazy s cílem „zcela zlikvidovat ruskojazyčné obyvatelstvo na území samozvané Luhanské a Doněcké lidové republiky“. Vědomě tím prý porušili normy mezinárodního práva týkající se genocidy.

Na základě jejich rozkazů byly podle výboru v období od 3. července do 5. září ostřelovány Luhansk, Doněck, Slavjansk, Kramatorsk a další města a obce na územních kontrolovaných separatisty. Použity k tomu byly těžké zbraně, včetně raketometů a neřízených střel odpalovaných z bojových letounů. Podle Vyšetřovacího výboru při tom přišlo o život více než 3 000 lidí a přes 5 000 utrpělo zranění.

Bojuje se o letiště v Doněcku. Separatisté a Kyjev si protiřečí

Zpráva o stíhání ukrajinské generality přichází současně s informacemi, že ukrajinská armáda nadále svádí s proruskými separatisty tvrdé boje o doněcké letiště. Podle Kyjeva povstalci ráno podnikli další útok s cílem letiště ovládnout, ale byli opět odraženi. Ukrajina popírá tvrzení vzbouřenců, že už kontrolují dva terminály. Separatisté přitom naopak oznámili, že aktivní fázi bojů o letiště ukončili a letištní objekty nyní už jen „dočišťují“. Momentálně prý kontrolují 90 procent letiště; o jeho plném dobytí prý bude možné hovořit až poté, co vzbouřenecké oddíly vytlačí armádu do vzdálenosti 15 kilometrů od letiště.

Navzdory závazku dodržovat klid zbraní se separatisté útoky na doněcké letiště nijak netají. V minulých dnech oznámili, že do ofenzívy nasadili nová polní děla, dnes ohlásili přísun dalších posil. Letiště v Doněcku, které jako jediné na východě Ukrajiny může přijímat velká dopravní letadla, má pro vzbouřence klíčový význam. Ze stejných důvodů pokračují i boje ve městě Debalceve, které je důležitou železniční křižovatkou.

Kouř nad doněckým letištěm
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Darko Vojinovic

Merkelová Putinovi: Využijte svého vlivu na separatisty

O situaci na Ukrajině dnes proto s ruským prezidentem Putinem po telefonu jednala německá kancléřka Angela Merkelová, vyjádřila znepokojení nad pokračujícím násilím na východě země. Už včera média přinesla zprávu o obnovené střelbě v ulicích Doněcka, při které mělo zemřít až 16 lidí (detaily zde).

Merkelová zdůraznila odpovědnost Ruska za mír na Ukrajině. Podle Kremlu se politici v rozhovoru iniciovaném německou stranou shodli mimo jiné na důležitosti stažení těžkých zbraní z bojů. Měly by tak podle nich učinit obě strany. Putin prý rovněž zdůraznil nutnost zastavení údajných útoků na civilisty ze strany ukrajinských vládních jednotek.

Německá kancléřka vyjádřila naléhavé přání, aby byla rusko-ukrajinská hranice monitorována, například pracovníky mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ti by prý mohli sehrát také důležitou roli při plánovaných komunálních volbách v Doněcké a Luhanské oblasti. Rusko by pak podle ní mělo především využít svého vlivu na proruské separatisty. Vyjednané příměří by podle ní mělo začít konečně platit ve své úplnosti.