Po explozi v bulharské továrně na výbušniny nejméně 15 mrtvých

Sofia/Gorni Lom – Při explozi v bulharské továrně na výbušniny zemřelo až 15 lidí. Hasiči zatím na místo neštěstí nesmějí. V továrně se kromě výroby trhavin likviduje stará munice. Právě to podle prvních odhadů stálo za celou havárií. Bulharsko už vyhlásilo na pátek celostátní smutek. Politické strany zrušily závěrečné akce v rámci předvolební kampaně a jedna z nich prý navrhuje, aby se konání nedělních parlamentních voleb odložilo.

Areál firmy Videx (dříve Midžur) se nacházel sedm kilometrů od vesnice Gorni Lom. První výbuch tam nastal kolem 17:00 místního času (16:00 SELČ) a následovaly další. Kvůli obavám z dalších explozí mohou být záchranné a vyšetřovací týmy nasazeny až dnes pozdě večer - 24 hodin po posledním výbuchu, k němuž došlo ve 20:40 SELČ.

Exploze srovnaly areál továrny se zemí. „Tragédie je nesmírná, všechno je zničeno, včetně bunkru“, jenž měl sloužit k ukrytí zaměstnanců továrny, řekl ministr vnitra Jordan Bakalov po zasedání krizového štábu, který si prohlédl záběry pořízené na místě bezpilotními letadly.  

Velitel civilní ochrany Nikolaj Nikolov podle bulharské televizní stanice Nova TV po setkání s rodinami pravděpodobných obětí vyloučil, že by někdo mohl přežít. „Provedené pozorování ukázalo, že naděje, že by někdo z těch, kteří tam byli, přežil, se rozplynuly,“ prohlásil. Pátrání nicméně bude pokračovat, dodal a upřesnil, že o život přišlo 13 mužů a dvě ženy, včetně manželského páru, který má pětileté dítě.

Nikolov uvedl, že po výbuchu zůstal velký kráter. „Dvě budovy už nejsou. Les je vážně poškozen, stejně jako okolní budovy. Trosky o hmotnosti 150 až 200 kilogramů létaly na všechny strany,“ řekl. Některé dopadly několik stovek metrů daleko.

Fabrika byla problematická, kontrola odhalila řadu nedostatků

Média uvádějí, že se v soukromé firmě vyráběly výbušniny pro civilní využití, zejména v dolech. Podnik prý také likvidoval starou munici bulharské armády. Ministr Bakalov uvedl, že podle prvních informací k neštěstí došlo během práce s minami.

Před dvěma týdny přitom ve Videxu proběhla zevrubná kontrola. Inspektoři prý při ní zjistili řadu nedostatků a uložili firmě pokutu. Navíc už v letech 2007 a 2010 došlo v továrně k podobným, byť menším neštěstím; při prvním zemřel mladý muž a zranění utrpěla jedna žena, při druhém byli zraněni čtyři lidé.

Výbuch podle bulharské agentury BGNES vyřadil z provozu také dvě vodní elektrárny firmy ČEZ. Společnost dnes informovala, že její pracovníci nemají do elektráren kvůli nebezpečí dalších explozí přístup, a nemohou tak zatím jejich činnost obnovit.