Le Penová přišla o řidičák

Paříž – Známá odpůrkyně radarů Marine Le Penová nemůže za volant. O řidičský průkaz přišla šéfka krajně pravicové Národní fronty podle svých slov kvůli chybám najatého šoféra. Na událost z předminulého roku upozornil francouzský satirický list Le Canard Enchaine. Francie má podobně jako Česká republika bodový systém.

„Marine chce řídit Francii, ale už nemá řidičák,“ napsal satirický list. Le Penová poté přiznala, že ztratila všech 12 možných bodů. O průkaz prý ale nepřišla svou chybou. „Využívala jsem služby řidiče, který mě vozil v mém soukromém autě. Akceptovala jsem ztrátu bodů, protože jsem nechtěla dostat do problémů člověka, který řídil,“ vysvětluje politička.

Médiím vzkázala, ať prozkoumají fotografie z dopravních přestupků. Podle francouzského listu zahrnují například překročení rychlosti či jízdu na červenou. Neúspěšná prezidentská kandidátka a zastánkyně tvrdého přístupu k imigrantům je známa tím, že kritizuje radary měřící rychlost automobilů, které označuje za „další daň maskovanou jako akci zachraňující životy“.
   
Le Penová se snažila právní cestou svůj průkaz dostat zpět. Dopustila se ale dalšího přešlapu, když nezaplatila 3 000 eur (83 tisíc korun) advokátní kanceláři, která pro ni v tomto sporu pracovala. 

Marine Le Penová při eurovolbách
Zdroj: ČTK/AP/Jacques Brinon

Strana Le Penové slaví úspěch

Le Penové se podařilo od jejího nástupu do čela Národní fronty v roce 2011 změnou rétoriky a programu strany přesvědčit mnoho voličů, že se již nejedná o krajně pravicovou stranu, která nemá daleko k neonacismu a antisemitismu. Prezentuje svou formaci jako stranu, která chce hlavně chránit zemi před přistěhovalectvím a také před dopady, které vyplývají z členství země v Evropské unii a z globalizace.

Národní fronta zazářila v nedávných volbách do Evropského parlamentu. Formace v nich získala čtvrtinu hlasů francouzských voličů a Le Penová věří, že může být velmi úspěšná i v prezidentských a parlamentních volbách v roce 2017.

Podle jednoho z posledních průzkumů by v případném druhém kole prezidentského souboje mohla porazit současného vládce země Francoise Hollanda.

Vydáno pod