Palestinský přistěhovalec v čele Berlína?

Berlín – Novým starostou Berlína by se mohl stát rodák z palestinského Západního břehu Jordánu. Sedmatřicetiletý Raed Saleh je jedním ze tří sociálnědemokratických uchazečů na tento post. Svého kandidáta mají sociální demokraté vybrat během dvou týdnů. Vzhledem k tomu, že koalice vedená sociálními demokraty má v berlínském sněmu většinu, kandidát SPD bude mít funkci primátora prakticky jistou.

Raed Saleh by se v případě zvolení stal prvním berlínským starostou z přistěhovaleckého prostředí. Zaběhnutými pořádky přitom otřásl už současný primátor Klaus Wowereit, který krátce před svým zvolením oznámil, že je homosexuál.

Z fastfoodu až na radnici?

Salehova rodina odešla ze Západního břehu Jordánu do tehdejšího Západního Berlína na začátku 80. let, když bylo nynějšímu regionálnímu politikovi pět let. Jako syn palestinského gastarbeitera začínal jako prodavač v restauraci s rychlým občerstvením Burger King, později se stal spoluzakladatelem firmy poskytující tiskařské služby. Do SPD vstoupil už ve svých 18 letech. Nyní chce, aby se jeho příběh stal vzorem i pro ostatní. „V tuto chvíli má spousta mladých lidí pocit, že nejsou součástí společnosti,“ řekl.

Saleh vytrvale stoupal v místní stranické hierarchii. Když Wowereit v srpnu oznámil, že odchází, stal se Saleh, nyní šéf sociálních demokratů v berlínském regionálním parlamentu, přirozeným uchazečem o tento post. Berlínští sociální demokraté vybírají mezi Salehem a dalšími dvěma uchazeči v korespondenčním hlasování, které se uzavře 17. října. Starostu pak v prosinci zvolí berlínští zastupitelé.

„Nezáleží, kde jsme se narodili. Všichni jsme si rovni“

Saleh věří, že jeho zvolení by dodalo „odvahy a naděje“ milionům lidí, protože by viděli, že všichni jsou si rovni, bez ohledu na to, kde se narodili. Slibuje, že se zaměří na problematiku školství a přilákání investorů do německé metropole, která nepatří mezi silná průmyslová nebo finanční centra a nezaměstnanost v ní je druhá nejvyšší ze všech 16 spolkových zemí, 10,8 procenta.

„Berlín roste, Berlín se vyvíjí velmi pozitivně, ale mnoho lidí z tohoto růstu nic nemá a vše, co se děje, je míjí,“ vadí Salehovi.

Politik rovněž ostře odsoudil antisemitské slogany, které i v Berlíně zazněly během protestů proti nedávným izraelským úderům v Pásmu Gazy. „Můžete kritizovat, pokud máte odlišný politický názor, ale nic nemůže ospravedlnit nenávist vůči Židům,“ zdůraznil Saleh.

Vydáno pod