Mrožům roztály kry, tisíce zvířat se musí tísnit na jediné pláži

Anchorage - Vědci pořídili na Aljašce ohromující záběry nevídané mroží kolonie. Na jedné pláži se tísní desetitisíce zvířat. V nezvykle teplé vodě totiž nejsou kry, na kterých jinak běžně odpočívají. Proto se v rekordních počtech stahují na americké a ruské břehy.

Podle odhadů vědců je na aljašské pláži až 35 000 mrožů. Záběry, které při pohledu ze vzduchu fascinují, by ale měly varovat. Touto dobou by totiž mroži měli být někde úplně jinde - na ledových krách daleko od pobřeží. „Na ledu se rozmnožují, rodí mláďata, jsou tam v bezpečí před predátory a také je tam jejich přirozené loviště,“ vysvětluje kurátor Akvárie Pacifiku Dudley Wigdahl.

Jenže teplota Čukotského moře je letos o pět stupňů vyšší než obvykle. A led taje mnohem rychleji. Za posledních sedm let ustoupil desítky kilometrů na sever do hlubokých vod oceánu, ve kterých mrož nedokáže lovit. A tam, kde potrava je, chybí zase kry na odpočinek. Přirozené prostředí mrožů postupně mizí.

Desítky tisíc mrožů na jediné pláži
Zdroj: ČTK/AP/Corey Accardo

„Mnoho vědců předpovídá, že během několika desítek let bychom mohli mít léto v Severním ledovém oceánu úplně bez ledu. A to je celkem výrazná změna,“ říká ředitelka arktického programu Světového fondu na ochranu přírody Margaret Williamsová.

Pro mnohé vědce je obrovská mroží kolonie dalším důkazem globální změny klimatu. Obvykle totiž žijí mroži v malých skupinách. Teď se ale na jediné pláži tlačí tunoví obři jeden přes druhého a desítky jich už uhynuly.

Mrožům roztály kry, musí se tísnit na pevnině (zdroj: ČT24)