Do náletů na pozice IS se zapojí Austrálie i Kanada

Sydney - Australské letouny se zapojí do náletů koalice vedené Spojenými státy proti radikálům z hnutí Islámský stát. Do Iráku budou také vysláni australští vojáci ze speciálních jednotek. Oznámil to australský premiér Tony Abbott. Podle BBC rozhodnutí kabinetu už nepotřebuje další souhlas parlamentu. Vojenský zásah posvětila také Kanada. Armáda dostala půlroční mandát. Případné pozemní operace se ale nezúčastní. Kanada už má v Iráku zhruba 20 poradců.

„Vláda dnes schválila australské nálety v Iráku na žádost irácké vlády a na podporu irácké vlády,“ řekl premiér v televizi. Kabinet také schválil vyslání australských speciálních sil, aby pomohly irácké armádě v boji proti radikálním islamistům; Australané mají podle premiéra Iráčanům „radit a napomáhat“.
 
Američané už téměř dva týdny bombardují pozice Islámského státu a dalších radikálních uskupení také v Sýrii, a to s podporou arabských spojenců. Evropští spojenci se připojili pouze k letecké kampani v Iráku, kde USA bombardují pozice Islámského státu od srpna.

V Iráku se náletů účastní rovněž Británie a Francie, dále Dánsko, Nizozemsko a Belgie. V Sýrii se k USA připojilo několik arabských zemí, Francie svou účast v této zemi zvažuje.

Koalice proti Islámskému státu sílí (zdroj: ČT24)

Až dosud se působení australského letectva v Iráku omezovalo na dodávky humanitární pomoci či zbraní vládním silám. O chystaném nasazení stíhaček se ale vědělo, v rámci příprav premiér už minulý měsíc vyslal na americkou základnu ve Spojených arabských emirátech 600 mužů a šest bojových letounů. Ale nasazení australských vojáků přímo v Iráku se nečekalo, podotkla agentura Reuters.

Tony Abbott
Zdroj: ČTK/AP/Rob Griffith

Abbott podle BBC uvedl, že kabinet nerozhodoval snadno, avšak Irák nemůže zůstat osamocen v boji proti radikálům, šířícím „kult smrti“. Připustil, že mise potrvá spíše měsíce než týdny. Nasazení v Sýrii se neplánuje. Rozhodnutí kabinetu již nepotřebuje další schvalování v parlamentu.
 
Australská vláda odhaduje, že po boku radikálů bojuje nejméně 60 Australanů a další stovka je aktivně podporuje ve vlasti.

Kanadský parlament se o účasti země chystá hlasovat

Také kanadská vláda v dnešním prohlášení oznámila, že se připojí k náletům na IS. Požádala parlament o povolení vojenské účasti na operacích v Iráku na šest měsíců s vyloučením vyslání pozemních jednotek. Parlament o tom bude hlasovat v pondělí.

Vydáno pod