Tajfun Phanfone má v Japonsku první oběť. Toyota zastavuje provoz

Tokio - První oběť po sobě zanechal silný tajfun Phanfone, který se přehnal kolem jižního Japonska a nyní míří na Tokio. Na ostrově Okinawa přišel o život americký vojenský letec, dvě další osoby se pohřešují, několik dalších je zraněných. Vítr dosahuje rychlosti až 150 kilometrů za hodinu, skoro 19 tisíc domácností je bez proudu, místní aerolinky kvůli tajfunu zrušily přes 150 letů. Zastavit provoz ve dvanácti továrnách chce i společnost Toyota Motor Corp, výrobu v jedné ze svých továren zastaví i automobilka Mitsubishi Motors.

Dnes ráno místního času bylo řádění tajfunu nejvíce znatelné na jižním souostroví Amami, kde rychlost větru v nárazech činila přes 150 kilometrů v hodině. Podle japonského meteorologického úřadu se v noci přehnal tajfun kolem pobřeží Šikoku na jihozápadě země, kde se vítr pohyboval rychlostí 144 kilometrů za hodinu a zasáhl jižní regiony ostrovů Okinawa a Kjúšú. Zhruba 18 500 domácností se kvůli tajfunu ocitlo bez proudu.

Podle japonské pobřežní stráže vysoké vlny spláchly tři členy amerického vojenského letectva. Jeden z nich byl nalezen mrtvý, další dva se pohřešují. Zraněno bylo několik osob na ostrově Kjúšú. Ačkoli se očekává postupné slábnutí tajfunu, živel si po celou dobu uchová značnou sílu. Úřady již pro region v okolí Tokia vydaly varování před sesuvy podmáčené půdy.

Výpadky nehlásí jen aerolinky, ale také železnice, která z bezpečnostních důvodů ruší spoje. Další vlaky kvůli nepříznivému počasí jezdí se zpožděním. Tajfun Phanfone ohrožoval také Velkou cenu Japonska formule 1 v Suzuce, který se sice konal, ale byl předčasně kvůli dešti a vážné nehodě ukončen. (Více na webu ČT sport.)