Islamisté uzavírají Kobani do kleští, Sýrie volá po turecké pomoci

Kobani (Sýrie) - Boje o severosyrské kurdské město Kobani se rozšířily do jeho západních a jižních čtvrtí. Radikálové ze skupiny Islámský stát (IS) se v pondělí zmocnili podle syrské exilové opozice čtyř čtvrtí na východě města, které je nyní obklíčeno ze tří stran. Kurdové žádají o pomoc tureckou armádu, jejíž těžká technika se již delší dobu zdržuje podél turecko-syrské hranice. Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes naznačil, že by výzvy mohl vyslyšet.

Zpravodaj ČT: Islamisté míří k ovládnutí města Kobani (zdroj: ČT24)

V noci na dnešek spojenecká letadla bombardovala pozice IS na východě Kobani, které leží na hranici s Tureckem. Podle stanice BBC uprchlo dalších 2 000 obyvatel do Turecka a připojili se ke 160 tisícům lidí, kteří z města odešli už předtím.

Palba z těžkých zbraní byla slyšet od strategického návrší nad městem. IS o město bojuje už několik týdnů. Zástupce místních úřadů Karván Zibarí BBC řekl, že bez vojenské pomoci město padne. Zároveň vyzval Turecko, aby pomohlo Kurdům Kobani udržet. „Myslím, že je zde v sázce také bezpečnost Turecka a jeho zájmy. Turecko musí vstoupit do hry a pomoci kurdským bojovníkům odrazit IS,“ řekl.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu stanici CNN řekl, že Turecko je ochotné poskytnout pozemní vojáky pro boje v Sýrii. „Jsme připraveni učinit cokoli, bude-li existovat jasná strategie, z níž bude zřejmé, že po porážce IS bude naše hranice chráněna. Nepřejeme si, aby ten (syrský) režim popuzoval lidi proti Turecku, a nechceme, aby tam byly aktivní jiné teroristické organizace,“ řekl. Turecko podle něj sáhne „k jakýmkoli prostředkům“, jestliže bude ohrožena jeho bezpečnost.

IS o město bojuje tři týdny a podle syrské exilové opozice si boje vyžádaly na 400 obětí. Je mezi nimi nejméně 20 civilistů, přes 200 členů IS a více než 170 kurdských bojovníků. Zástupce místních úřadů Karván Zibarí BBC řekl, že bez vojenské pomoci město padne. Zároveň vyzval Turecko, aby pomohlo Kurdům Kobani udržet.

Kurdy podporuje v boji na několika frontách také koalice amerických a arabských vzdušných sil. Podle syrských Kurdů ale prozatím selhaly – rozpínání Islámského státu k turecké hranici totiž nedokázaly zastavit. Od 8. srpna přitom koalice zaútočila více než 2000krát – v 90 procentech stíhačkami pod vlajkou USA.

  • Spojené státy stojí v čele mezinárodní koalice, která se snaží zastavit postup IS. Radikálové ovládají rozsáhlá území v Sýrii i sousedním Iráku. V Iráku se k Washingtonu zatím přidaly Británie a Francie, dále Dánsko, Nizozemsko a Belgie, nově se k nim chystají připojit i Australané s Kanadou. V Sýrii je to několik arabských zemí, zatímco Francie svou vojenskou účast v této zemi zvažuje.
Letecké útoky na pozice IS
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA

USA začaly s pozorovacími lety nad oblastmi ovládanými IS v červnu, později přikročily i k náletům. Celkem již operace přišla Washington na 1,1 miliardy dolarů, z čehož více než 62 milionů dolarů (přes 1,3 miliardy korun) stály nálety podnikané námořnictvem především střelami Tomahawk s plochou dráhou letu.

Podle Pentagonu námořnictvo na pozice IS shodilo zhruba 185 kusů munice, mimo jiné 47 střel s plochou dráhou letu, které byly vypáleny z lodí, zatímco letectvo k bombardování použilo asi tisíc kusů munice. Finanční náklady letectva zpráva nezmiňuje. Detailní rozpisy amerických nákladů na operaci nejsou k dispozici, vládní i vojenští představitelé nicméně hovoří o průměrných sedmi až deseti milionech dolarů denně (až 217 milionů korun).