Chilští horníci mají tříkilovou a půlmetrovou Naději

Copiapó (Chile) – Jednomu ze 33 chilských horníků uvězněných od začátku srpna v podzemí se narodila dcera. Je to už jeho třetí dítě; původně se měla jmenovat Carolina, na otcovo přání ale dostala nové jméno Esperanza (Naděje). Narodila se v nemocnici v Copiapó, vážila přes tři kilogramy a měřila 48 centimetrů. Příbuzní Arielovi Ticonovi pod zem pošlou videonahrávku porodu. Živou svou dceru uvidí, až záchranáři zavalené muže vyprostí – jako termín pořád platí začátek prosince.

Z ultrazvukových snímků miminka se otec Ariel Ticona radoval ještě 4. srpna - den předtím, než odešel na směnu, která dodnes neskončila. Dozvěděl se z nich, že ke dvěma synům přibude dcera. „Je to trochu smutné, protože můj syn nemohl být u porodu. Ale pošleme mu video, udělá mu to radost,“ řekla matka zavaleného horníka Maria Yanezová.

Na záchraně horníků se podílí tři vrtné soupravy

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Ještě řadu týdnů ale potrvá, než ji bude moci vzít do náručí. K horníkům se probíjejí dvě vrtné soupravy. První, která je v nasazení od začátku, vytrvale postupuje směrem dolů. „Souprava Strata, kterou označujeme jako plán A, prorazila v uplynulých 24 hodinách 27 metrů a nachází se v hloubce 283 metrů,“ uvedl důlní inženýr Rene Aguilar. Na několik dnů ale musela přerušit práci druhá souprava - plán B. Do hlubin se probíjí rychleji než první, narazila ale na ocelovou konstrukci dolu, která ji poškodila. Už ale znovu funguje.

„Oddechli jsme si, protože s touto soupravou to jde nejrychleji. Hlavně chceme, aby tam dole slyšeli stroje pracovat, aby věděli, že se pro jejich záchranu dělá všechno,“ pravila s úlevou sestra zavaleného horníka.

Na místě už je i nejvýkonnější souprava - plán C. Přivezlo ji 43 kamionů, do 20. září ji ale technici budou sestavovat. Arielu Ticonovi tak bude muset ještě dlouho stačit video a snímky malé Esperanzy.

Holčička Ariela Ticony a jeho ženy Elizabeth Segoviaové je prvním novým dítětem pro skupinu 33 horníků od jejich zavalení 5. srpna. Horníky našli záchranáři naživu 22. srpna poté, co pod zemí bez spojení se světem strávili 17 dní a na povrchu už vyhasínaly poslední jiskřičky naděje na zázrak. Nyní ale musejí čekat, až záchranáři vyvrtají tunel, jímž je z hloubky 700 metrů dostanou na povrch.

Zásobovacím vrtem jsou mezitím horníkům dopravovány potraviny a další nezbytnosti. Od chvíle, kdy byla v zasypaném dole instalována vylepšená klimatizace, budou dokonce posílat horníkům dvě krabičky cigaret denně. Kuřáci z řad zasypaných horníků se zpočátku museli spokojit pouze s nikotinovými náplastmi a žvýkačkami. Horší už je to s alkoholem: opakované žádosti havířů dát si skleničku byly zatím pokaždé zamítnuty.