Mohl jsem Henninga zachránit - vláda odmítla, tvrdí muslim

Londýn – Bývalý vězeň z Guantánama Moazzam Begg, který byl nedávno v Británii propuštěn, věří, že mohl zachránit britského humanitárního pracovníka Alana Henninga. Toho zajalo a zavraždilo hnutí Islámský stát (IS). Britská vláda prý ale Beggovi neumožnila se o to pokusit, uvedla dnes britská zpravodajská stanice BBC.

Begg novinářům řekl, že Henningovi přátelé ho ještě v době, kdy byl ve vězení, požádali o pomoc a on poté nabídl vládě, že je připraven zasáhnout. Věřil, že ví, kdo přesně Brita zadržuje, a že by mohl využít své zkušenosti a kontakty ze svého někdejšího působení v Sýrii. Vláda ale prý jeho pomoc odmítla. 

V Sýrii se mu v minulosti prý podařilo přispět k propuštění některých zajatců. „Problém je v tom, že vláda ve snaze mě démonizovat a kriminalizovat prostě odmítla přijmout něco, co je spojeno s mou osobou,“ řekl Begg. Vražda Brita byla podle něj ohavnost. 

Sedmačtyřicetiletý bývalý taxikář Henning byl unesen loni v prosinci v Sýrii krátce poté, co vstoupil na syrské území z Turecka jako řidič v humanitárním konvoji. Byla to už jeho čtvrtá taková cesta do Sýrie společně s přáteli z řad britských muslimů, kteří za peníze získané ze sbírky nakoupili především dětskou výživu, pleny a potraviny. V pátek se na internetu objevilo video zachycující jeho stětí islamisty. 

Begg se narodil v Británii muslimským rodičům a od mládí se aktivně angažoval v islámské politice. Po ročním věznění v Kábulu a téměř tříletém pobytu v americké věznici v Guantánamu založil organizaci Cageprisoners, jejímž prostřednictvím bojuje za práva vězňů. Od února byl vězněn v Británii a měl být souzen za to, že podle žaloby navštěvoval výcvikový tábor pro teroristy v Sýrii. V pátek byl ale propuštěn poté, co státní zástupci pro nedostatek důkazů obvinění stáhli. Begg říká, že v Sýrii byl v rámci zkoumání případů údajného nezákonného vydávání a mučení lidí, na kterém se měly podílet britské tajné služby.