NE pro Junckerův tým: Slovinka Bratušeková komisařkou nebude

Brusel – Dva výbory europarlamentu dnes v hlasování odmítly podpořit slovinskou expremiérku Alenku Bratušekovou jako členku a místopředsedkyni budoucí Evropské komise. Proti hlasovalo 112 členů výborů pro životní prostředí a pro průmysl, výzkum a energetiku, pro bylo jen třináct. Bartušeková přitom dnes požádala o „opravné“ slyšení před europoslanci.

Bratušeková, která měla v nové Evropské komisi Jeana-Claudea Junckera zastávat post místopředsedkyně pro energetickou unii, byla ve velmi slabé pozici od svého pondělního slyšení. Kritizována byla nejen za velmi slabý výkon a znalost problematiky, ale i za způsob, jakým se do komise v zásadě sama nominovala.

Parlament schvaluje složení Evropské komise jako celku. Podle plánu by měl o Junckerově týmu hlasovat 22. října, aby se nová komise mohla od listopadu ujmout práce. Náhradník za Bratušekovou ale také ještě bude muset absolvovat slyšení před „svými“ výbory.

V kuloárech europarlamentu se v souvislosti se slovinským křeslem nejčastěji skloňují dvě jména. Prvním je někdejší novinářka a nyní europoslankyně ze sociálnědemokratické frakce Tanja Fajonová, druhým dosavadní slovinský eurokomisař Janez Potočnik. Další možností, která v neformálních rozhovorech zazněla dnes večer, je příchod Violety Bulcové, nynější slovinské ministryně bez portfeje. Pro Junckera bylo při sestavování komise důležité zastoupení žen, s pádem Bratušekové mu jedna ubyla. 

O tom, že slovinská expremiérka končí, se mluvilo od jejího pondělního slyšení. Bratušeková dnes žádala o možnost si slyšení před výbory europarlamentu zopakovat. Dopoledne se dokonce objevily informace, že se rozhodla „ze soutěže“ odstoupit, to však vzápětí dementovala jak ona sama, tak i Junckerova mluvčí.

Slovinka je stejně jako česká eurokomisařka Věra Jourová součástí evropské liberální frakce ALDE. Jourová však poté, co předala písemné odpovědi na doplňující otázky, poslance čtyř „svých“ výborů přesvědčila a ty ji do komise doporučily.

Španěl, Fin, Brit a Francouz nakonec prošli

Potřebnou podporu dnes také získal Španěl Miguel Arias Cañete, který má být komisařem pro klimatickou politiku a energetiku. Europoslanci jej kritizovali za údajné propojení s ropnými společnostmi nebo za některé výroky z minulosti.

Důvěru dostal i finský kandidát na místopředsedu Evropské komise pro zaměstnanost, růst, investice a konkurenceschopnost Jyrki Katainen. Následně europoslanci podpořili i budoucího britského člena komise Jonathana Hilla, který si musel jako jediný z budoucích komisařů slyšení zopakovat. 

Europoslanci dali zelenou také francouzskému socialistovi. Pierre Moscovici bude působit jako komisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a celní unii.