Dotazníky i měření teplot: USA zpřísnily opatření proti ebole

Washington – Ebola už dávno není pouze izolovaným problémem Afriky. Se smrtí nakaženého Liberijce v Dallasu totiž vir poprvé ve svém šíření překonal i Atlantik. Pět velkých letišť proto začíná provádět podrobnější kontroly letů z Afriky včetně osobních dotazníků nebo měření teplot. Zástupci Spojených států dokonce zvažují, že spoje ze západní Afriky zcela zruší. Cestující z Libérie, Guineje nebo Sierry Leone by pak do USA museli létat s mezipřistáním v jiné zemi.

USA zpřísnily opatření proti ebole (zdroj: ČT24)

Jako první začaly kontroly probíhat už ve středu na Kennedyho letišti v New Yorku. Od příštího týdne si na rizikové pasažery posvítí také v Atlantě, Chicagu, Washingtonu a Newarku. „Na těchto pět letišť míří 94 procent jedinců, kteří cestují do Spojených států ze tří zemí v současnosti zasažených ebolou,“ uvedl mluvčí Bílého domu Josh Earnest. 

Prevence je podle odborníků na místě. Například ředitel amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se nebojí současnou epidemii přirovnat k éře nejmasovějšího šíření viru HIV. Ve vzduchu tak visí otázka úplného zrušení letů z Afriky. Prozatím ale úřady sáhly jen ke zpřísnění kontrol. Denně se dotknou asi 150 lidí. 

Vybraní cestující z afrických zemí tak projdou základní lékařskou prohlídkou včetně speciálních skenerů, které změří teplotu během několika sekund. Kromě toho na ně čeká i osobní dotazník. Ani nejdůkladnější prohlídka totiž nemusí nákazu odhalit. „Inkubační doba je v tomto případě 21 dní. Lidé, kteří procházejí letištěm, tak zdaleka ještě nemusí mít horečku,“ poznamenal Amesh Adalja z Centra pro zdravotní bezpečnost.

Měření teploty
Zdroj: ČT24

Přísnější letištní kontroly doporučují i epidemiologové v Evropě. Riziko hrozí hlavně Francii a Británii kvůli častému kontaktu se státy v ohnisku epidemie. V Makedonii zemřel Brit, u něhož bylo rovněž podezření na nákazu ebolou. Británie dnes proto oznámila, že po vzoru USA na některých svých letištích a vlakových nádražích zavádí zesílené kontroly pasažérů mířících do země ze tří nejpostiženějších států. Opatření se týká londýnských letišť Heathrow a Gatwick a terminálů pro vlaky Eurostar.

Největší obavy ale budí krvácivá horečka ve Španělsku. Zdravotní stav sestry, která se nakazila při ošetřování misionářů, se zhoršil. Úřady preventivně hospitalizovaly šest lidí, kteří s ní přišli do kontaktu. Nakažená zdravotnice Teresa Ramosová si stěžuje na přístup lékařů. O tom, že u ní test ebolu potvrdil, se prý dozvěděla mimoděk.

Nynější epidemie eboly, která propukla v březnu, usmrtila v Libérii, Sieře Leone a Guineji více než 3 400 lidí. To je zhruba polovina infikovaných.

Pětice amerických letišť zpřísňuje kontroly letů z Afriky
Zdroj: ČT24
Vydáno pod