Gorbačovův zdravotní stav se zhoršil, leží v nemocnici

Moskva - Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov byl dnes kvůli náhlému zhoršení zdravotního stavu hospitalizován. Oznámila to agentura RSN s odvoláním na samého Gorbačova. Podle ruské televize trpí třiaosmdesátiletý Gorbačov cukrovkou. Poslední sovětský prezident v poslední době několikrát musel uvádět na pravou míru spekulace o své smrti.

„Posledních sedm dnů jsem se necítil dobře, ale dnes jsem v nemocnici. Stav se zhoršil. Monitorují mě, jsem celý omotán hadičkami,“ řekl RSN bývalý nejvyšší představitel Sovětského svazu a šéf někdejší sovětské komunistické strany, s jehož jménem se spojuje poslední pokus o reformu sovětského režimu i zánik Sovětského svazu.

Gorbačov, který v roce 1990 dostal Nobelovu cenu za mír, připustil, že kvůli nemoci ani nemohl sledovat letošní předávání Nobelových cen. Laureát té za mír bude ohlášen v pátek.

V posledních letech musel Gorbačov opakovaně popírat falešné zprávy o své smrti. V květnu 2012 žertoval, že si původně ani nepředstavoval dožít se osmdesátky, ale vytyčil si další metu: vydržet do devadesátin. Naposledy falešnou zprávu o svém úmrtí dementoval loni v srpnu: „Jsem živ a zdráv,“ ujistil na internetových stránkách opozičního listu Novaja gazeta, kterého je spolumajitelem.

Gorbačov je u mnoha Rusů neoblíbený kvůli své roli při rozpadu Sovětského svazu, po kterém následoval v 90. letech v Rusku politický a ekonomický chaos. Právě jeho perestrojka předznamenala vývoj ve střední a východní Evropě na konci 80. let, který završil pád berlínské zdi a znovusjednocení Německa.