Nobelova cena míru pro Malalu a indického aktivistu

Oslo - Pákistánka Malala Júsufzaiová a indický aktivista Kailáš Satjárthí získali letošní Nobelovu cenu míru. Výbor ocenil jejich boj za práva dětí a mládeže. Malala Júsufzaiová se kvůli své snaze podpořit vzdělávání dívek v Pákistánu stala terčem útoku organizace Taliban. Těžké zranění sedmnáctiletá dívka před dvěma lety přežila. Satjárthí se svými nenásilnými protesty vymezuje vůči vykořisťování dětí. Své ocenění vidí jako poctu těm dětem, které stále žijí v otroctví.

Členové výboru u vyznamenaných ocenili „jejich boj proti útlaku dětí a mladých lidí a za právo všech dětí na vzdělání“. „Děti musejí chodit do školy a nesmějí být finančně zneužívány,“ prohlásil předseda Nobelova výboru Thorbjörn Jagland. Výbor rovněž zdůraznil, že „považuje za důležité, že se hinduista a muslimka, Ind a Pákistánka, spojili ve společném boji za vzdělání a proti extremismu“.

Malala Júsufzaiová - navzdory svému mládí - už několik let bojuje za právo dívek na vzdělání. Je dokladem toho, jak děti a mladí lidé mohou sami přispět ke zlepšení své situace. Výbor ocenil i fakt, že Malala vede svůj boj v těch nejnebezpečnějších oblastech. „Díky svému hrdinskému boji se stala předním představitelem boje za právo dívek na vzdělání,“ uvedl výbor ve zdůvodnění svého rozhodnutí.

  • „Cítím se poctěna, že jsem byla vybrána jako laureátka Nobelovy ceny. Jsem hrdá, že jsem prvním Pákistáncem a první mladou ženou, která tuto cenu dostala,“ řekla Malala na začátku své děkovné řeči. S ní přišla až několik hodin po oznámení verdiktu Nobelova výboru, neboť se rozhodla dokončit své každodenní povinnosti ve škole v Birminghamu, kde jí prý zprávu oznámila učitelka během vyučování. „Všichni říkali, že jsou na mě hrdí, ale při zkouškách mi to nepomůže, ty záleží na mé tvrdé práci,“ poznamenala s úsměvem.
  • To, že cenu získala spolu s Indem, má podle Malaly symbolický význam pro obě země, které vedou krvavé spory o hraniční území v Kašmíru. „Tato cena je poselstvím lásky mezi Pákistánem a Indií, mezi dvěma náboženstvími. Bez ohledu na to, v jakého Boha věříme, bychom měli respektovat jeden druhého.“

Sedmnáctiletá Júsufzaiová, která byla na vítězství tipována už loni, je vůbec nejmladší nositelkou Nobelovy ceny v historii. V roce 2012 zaútočili na dívku radikálové z Talibanu. V autobuse ji střelili do hlavy a krku. Několik dní pak byla v kritickém stavu, kvůli léčbě zranění hlavy byla převezena do Británie.

Kailáš Sátjarthí
Zdroj: ČTK/AP/Bernat Armangue

Světové veřejnosti méně známý šedesátiletý Kailáš Satjárthí vedl různé formy demonstrací „zaměřených proti vážnému zneužívání dětí pro finanční zisky“ a mírovou formou protestů se zasloužil o udržení tradice Mahátmy Gándhího, konstatoval Nobelův výbor. Mimo jiné přispěl k přijetí několika mezinárodních úmluv o právech dítěte.

„Je to pocta pro všechny děti, které stále ještě trpí v otroctví, při nucených pracích nebo obchodování s lidmi,“ prohlásil Satjárthí po oznámení laureátů.

Držitelé Nobelovy ceny míru v posledních 10 letech:

2013: Organizace pro zákaz chemických zbaní
2012: Evropská unie
2011: Liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová, liberijská mírová aktivistka Leymah Gboweeová a jemenská politička Tavakkul Karmánová
2010: Čínský disident Liou Siao-po
2009: Americký prezident Barack Obama
2008: Finský exprezident Martti Ahtissari
2007: Americký viceprezident a bojovník proti změnám klimatu Al Gore
2006: Bangladéšský ekonom Muhammad Júnus
2005: Mezinárodní agentura pro atomovou energii
2004: Keňská politická aktovistka a ekofeministka Wangari Maathai

Kompletní seznam laureátů Nobelovy ceny míru naleznete zde.

Letos bylo na Nobelovu cenu za mír nominováno rekordních 278 jednotlivců a organizací. Mezi nejčastěji skloňovaná jména patřil papež František, bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden a právě Malala Júsufzaiová.

Na vyznamenané kromě finanční částky ve výši osmi milionů švédských korun (více než 24 milionů Kč) čeká i tradiční slavnostní ceremoniál, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince. Nobelova cena za mír se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve švédské metropoli Stockholmu.

Nobelova cena za lékařství 2014: manželé M. Moserová a E. Moser, J. O'Keefe
za výzkum mozkových buněk důležitých pro prostorovou orientaci.

Nobelova cena za fyziku 2014: Isamu Akasaki, Hiroši Amano, Šudži Nakamura
za výzkum modrých světelných diod, které umožnily vývoj nového, ekologického světelného zdroje.

Nobelova cena za literaturu 2014: Patrick Modiano za „umění vzpomínek“, díky němuž dokázal zachytit ty nejneuchopitelnější lidské osudy.

Vydáno pod