Ebola zaskočila americké zdravotnictví, Spojenými státy obchází strach

Dallas (USA) - Zdravotní stav ošetřovatelky z nemocnice v americkém Dallasu, která se infikovala při péči o ebolou nakaženého pacienta, je stabilní. Podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je ale nutné přehodnotit přístup k nemoci, neboť i jediný případ nákazy je nepřijatelný. Ebola tak dokázala zaskočit i americké zdravotnictví, které se chlubilo, jak je na ni připravené. Zatím se stále prošetřuje, jak k nákaze došlo.

Zdravotnice, kterou média s odvoláním na rodinu identifikovala jako 26letou Ninu Phamovou, podle nedělního prohlášení CDC porušila bezpečnostní postupy. Ředitel CDC Thomas Frieden ale dnes toto tvrzení zmírnil s tím, že neměl v úmyslu ženu jakkoli obviňovat. „Je to velmi statečná žena, který se sama vystavila riziku, aby udělala něco dobrého pro společnost. A nyní je nemocná,“ dodal. Dnes řekl, že CDC zatím neví, jak k nákaze došlo, ale že v určitém okamžiku „byly porušeny bezpečnostní postupy“. Sestra se mohla nakazit například při sundávání ochranných prostředků.

Thomas Frieden, ředitel CDC:

„Musíme přehodnotit způsob, jakým řešíme kontrolu nakažení ebolou, protože i jedno nakažení je nepřijatelné.“

Sestry ale hromadně tvrdí, že na ně ukazováček mířit nemá. „Vina se přisuzuje těm, kteří poskytují péči a kteří nejsou adekvátně vyškolení. Slýcháme, že nedodržovali správná pravidla, ale my jsme žádali nemocnice po celé zemi, aby nás zaškolily,“ řekla na demonstraci zdravotní sestra Katy Roemerová.

Americká vláda dosud ujišťovala, že člověka s ebolou dokáže zvládnout téměř každá nemocnice v USA. Ukazuje se ale, že dlouhodobou přípravou na podobné případy procházejí z tisíců zařízení po celých Spojených státech jen čtyři. Rychlé vysvětlení chce už i Bílý dům. První přenos eboly z člověka na člověka v USA je přesně tím, čeho se lékaři nejvíc bojí - nepodařilo se jim přerušit řetězec infekce.

Ebola zaskočila i americké zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Úřady již nechaly dezinfikovat byt nakažené zdravotnice. Ví se také, že žena má psa, který však nebude preventivně utracen, jako se tomu stalo v případě infikované ošetřovatelky ve Španělsku. Starosta Dallasu Mike Rawlings serveru USA Today řekl, že zvíře prozatím zůstává v bytě, ale brzy bude izolováno. „Pes je pro pacientku velmi důležitý a my chceme, aby byl v pořádku,“ dodal.

Phamová je prvním člověkem, který se ebolou nakazil na půdě Spojených států. Krvácivou horečkou se infikovala od Liberijce Thomase Duncana, který s nákazou přicestoval z Afriky a který později v Dallasu nemoci podlehl. Ebola v západní Africe usmrtila přes 4 000 lidí, více než polovina případů připadá na Libérii.

Je vidět, že problémy zvládnout ebolu má i profesionální zařízení ve vyspělé zemi - natož ta v západní Africe. Sestry protestují ale i tam - podobně jako v Americe si v Libérii stěžují na to, že nejsou dostatečně chráněny. V zemi, kde už ebola zabila na stovku zdravotnického personálu, chtějí také vyšší rizikový příplatek.