Čeští i němečtí policisté rozšíří oblast působnosti u sousedů

Berlín - České a německé policejní hlídky budou moci působit v širším pohraničí sousedního státu, dosud tak mohly činit do vzdálenosti 30 kilometrů od hranic. Na podobě nové smlouvy se v Berlíně dohodli český ministr vnitra Milan Chovanec a jeho německý protějšek Thomas de Maiziére, dokument by měl být podepsán do začátku příštího roku.

„V budoucnu bude v duchu této smlouvy za pohraniční území považováno území celého Saska,“ řekl de Maiziére. „Už nyní máme úspěšné společné hlídky a tyto hlídky budou mít podle nové smlouvy výsostná práva i na území druhého státu,“ dodal.

Německé hlídky podle dohody naopak budou moci zasahovat na českém území. „Ta smlouva je reciproční. Pokud něco je na německé straně, je to i na české,“ řekl Chovanec. Přesný rozsah území, na které se bude působnost německých hlídek vztahovat, neupřesnil. „Byl bych nerad, abychom tu smlouvu celou odtajnili, ještě než se podepíše. Po podpisu ta smlouva bude veřejně dostupným dokumentem,“ řekl.

Ministři jednali také o problému pervitinu, který se z varen v českém pohraničí šíří do Německa. De Maiziére zdůraznil, že pervitin není výhradně český problém. Podle něj je nutné, aby česká a německá policie v boji proti šíření drogy postupovaly společně.

Vydáno pod