Ebolou se nakazila další americká zdravotnice

Washington - Americký Texas eviduje dalšího pacienta s ebolou. Jde o zdravotnici, která se starala o nemocného Liberijce. Od tohoto muže se už dřív nakazila i zdravotní sestra. Úřady tehdy uvedly, že došlo k porušení předpisů. Navíc přichází další komplikace - vyšlo totiž najevo, že nově evidovaná pacientka ještě před odhalením nemoci v pondělí cestovala letadlem z Clevelandu do Dallasu. Lékaři proto budou sledovat zhruba 130 lidí, kteří byli na palubě s ní.

Nově nakažená členka ošetřovatelského týmu dallaské presbyteriánské nemocnice dostala vysokou teplotu v úterý a byla okamžitě izolována. Test u ní poté zjistil přítomnost viru ebola v těle. Zdravotnice se nebude léčit v Dallasu jako její kolegyně, ale bude převezena do univerzitní nemocnice v Atlantě ve státu Georgia.

Texaské úřady oznámily, že pod dohledem je přes 100 lidí, kteří mohli s ebolou do styku přijít, a více než desítka, která byla s nákaženou určitě v kontaktu. „Připravujeme podmínky na další možné případy, ta možnost je velmi reálná,“ řekl médiím předák dallaské okresní rady Clay Jenkins.

Později úřady potvrdily, že se snaží kontaktovat i 132 pasažérů pondělního letu do Dallasu, protože nemocná zdravotnice tímto spojem letěla. Podle všeho tehdy ještě nevykazovala žádné příznaky eboly a podle odborníků začíná být nemoc nakažlivá teprve ve chvíli, kdy se objeví první symptomy.

Dům druhé nakažené zdravotnice v dallaském East Bend
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Již o víkendu testy potvrdily, že ebolou onemocněla ošetřovatelka, která rovněž pečovala o Liberijce Thomase Duncana. Odborníci z amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se nyní snaží zjistit, jak je možné, že se šestadvacetiletá Američanka vietnamského původu Nina Phamová nakazila. Nemocnice v Texasu, která se o ni stará, uvedla, že zdravotní stav ženy je „dobrý“.

Šéf CDC

„Vzhledem k tomu, že se nakazila zdravotní sestra, která pečovala o jednoho z prvních pacientů, nemůžeme vyloučit, že nejsou i další nakažení mezi našim personálem. Naše týmy pracují velmi tvrdě, aby identifikovaly každého, kdo mohl být vystaven infekci. Prověřujeme všechny, kteří byli v pokoji nemocného, a také laboranty, kteří zpracovávali jeho vzorky krve.“

Ošetřovatelky prý chodily bez ochranného oděvu

Zdravotní sestry z texaské nemocnice tvrdí, že pracovaly celé dny bez ochranného oděvu a dostaly málo informací ohledně toho, jak šíření viru zabránit. Neexistoval podle nich žádný protokol. Šéf CDC Thomas Frieden už oznámil, že středisko zřizuje speciální tým, který se bude zabývat spoluprací s jednotlivými nemocnicemi v USA. V případě, že se někde objeví nákaza ebolou, jejich experti budou prý moci být na místě „do několika hodin“ a pomoci místním zdravotníkům.

Rodina žijící v USA ve společném bytě s Duncanem, který před týdnem zemřel, zatím nevykazuje žádné známky onemocnění. „Kontrolujeme je dvakrát denně, všichni jsou zdraví,“ řekl starosta Dallasu Mike Rawlings.

Ebola v Libérii
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Kvůli ebole se v metropoli Sierry Leone dokonce střílelo. Policie se snažila zastrašit dav bouřící se proti pomalé práci zdravotníků. Mrtvé tělo leželo na ulici dva dny. „Je to velmi riskantní situace. Počet obětí roste a rodinní příslušníci sami manipulují s mrtvými, protože ministerstvo zdravotnictví reaguje se zpožděním,“ prohlásil jeden obyvatel Freetownu.

Prvnáí podezření hlásí i Spojené arabské emiráty

Spojené arabské emiráty umístily do karantény cestujícího z Libérie, který má příznaky nákazy ebolou. Jde o první podobný případ v Perském zálivu. Muž, který přiletěl z Libérie do Dubaje s mezipřistání v Maroku, byl převezen na izolaci kvůli průjmu, teplotu však neměl. Ambulantním vyšetřením prošli preventivně všichni pasažéři letadla.

Svět závod s ebolou prohrává, zaznělo na půdě OSN

O nákaze se mluvilo i na půdě Rady bezpečnosti OSN. Šéf speciálního týmu pro boj s ebolou varoval před prudkým růstem počtu nakažených. Svět podle něj prohrává závod s nemocí. Do prosince by se mohly objevit tisíce nových případů. „(Virus) běží rychleji než my, v tomto závodě vítězí,“ upozornil Anthony Banbury v Radě bezpečnosti OSN. Vědecké týmy v různých zemích pracují na výzkumu léčebných a očkovacích látek - spolehlivý lék se ale přes dílčí úspěchy zatím vyvinout nepodařilo.

Speciální kontroly probíhají v současné době na několika amerických letištích. Kvůli ebole zavádějí mimořádná opatření i Britové. Teplotní screening už začal fungovat v prvním z příletových terminálů letiště Heathrow – jednoho z největších dopravních uzlů světa. „Na Terminálu 1 jsou tři vyškolení zdravotničtí pracovníci, kteří nabízejí lidem, jež přijeli z Libérie, Siery Leone nebo Guineje, základní vyšetření a vyplnění dotazníku. Nutno říct, že v tuto chvíli je to dobrovolné. Navíc se soustředí jen na cestující, kteří přiletěli do Londýna z Paříže nebo Bruselu, tedy z evropských metropolí, které mají přímé letecké spojení s těmi třemi zeměmi postiženými epidemií eboly,“ uvedl spolupracovník ČT Ivan Kytka. Opatření se postupně rozšíří i na další terminály, stejně jako na letiště Gatwick a tunel pod La Manchským průlivem spojující ostrovy s Francií.

Obama varuje před pasivitou, do boje s ebolou vstupuje i Zuckerberg

Ke smrtícímu viru se dnes vyjádřil i americký prezident Barack Obama a uvedl, že „svět toho nedělá dost“, pokud jde o boj s ebolou. Země, které na to mají kapacitu, by měly navýšit svou pomoc, dodal. Americký zdravotnický systém je podle něj dostatečně silný, takže epidemie eboly v USA je velmi nepravděpodobná.

„Musíme v brzké době dostat ebolu pod kontrolu, aby se nešířila dál a nevyvolala dlouhodobou globální zdravotní krizi, se kterou bychom nakonec bojovali celá desetiletí, jako tomu je u HIV či dětské obrny,“ napsal dnes na sociální síť zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Se svou manželkou Priscillou Chanovou se proto rozhodli přispět na boj s touto nemocí – CDC darují 25 milionů dolarů (544 milionů korun).

Vydáno pod