Tisíce Italů chtějí pizzu na seznamu kulturního dědictví UNESCO

Řím – Více než 26 tisíc lidí se podepsalo pod petici, která žádá, aby se italská pizza dostala na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Italové zahájili tuto kuriózní kampaň kvůli obavám z rostoucí popularity amerických fast foodů a vlivu unijních směrnic.

Ze strachu před vlivem směrnic Evropské unie a amerických gigantů rychlého občerstvení zahájili Italové kampaň s cílem dostat pizzu na seznam. Informovala o tom agentura APA. Na podporu svého záměru už pod internetovou petici sesbírali více než 26 tisíc podpisů.  

Kampaň vede bývalý ministr zemědělství Alfonso Pecoraro Scanio, pocházející stejně jako pizza z jihoitalské Neapole. Podpořila ho ale i řada známých politiků, slavných umělců a intelektuálů. Pomáhá mu mimo jiné i Carlo Petrini, zakladatel mezinárodního hnutí Slow Food, jež bojuje proti kultuře jídla, kterou propagují fastfoodové řetězce.  

Pizza
Zdroj: ČTK/WAVEBREAK/Wavebreak Media LTD

Exministr varuje před fenoménem padělání italských potravin, který podle něj způsobuje obrovské škody italskému hospodářství. Umění výroby pravé italské pizzy reprezentuje zemi ve světě a zaslouží si být na seznamu UNESCO. Scanio připomíná, že neapolská pizza je jediným druhem italské pizzy, která byla Evropským společenstvím uznána jako zaručená tradiční specialita. 

Autor petice 

„Je to tradice, která se zrodila v Neapoli a která se dědí z generace na generaci, rozšířila se po celé Itálii a nyní je to skutečně symbol Itálie.“   


Autoři kampaně chtějí pro potřeby zápisu na seznam UNESCO do detailu stanovit přesné přísady, způsob přípravy a vlastnosti italského národního pokrmu, aby tak zachovali jeho pravou chuť pro další generace. „Tato petice je zaměřena na Italy i další národy, kteří milují nejznámější potravinářský výrobek na planetě. Musíte získat pro pizzu prestižní a zasloužené uznání UNESCO,“ vyzývá Scanio.  

Italové denně snědí kolem sedmi milionů kusů oválné pochoutky. Vybrat si ji mohou z nabídky 35 tisíc pizzerií. Na výrobu a přípravu pizzy je prý navázáno až čtvrt milionu pracovních míst. 

  • Název pizza je odvozen ze slova picea. To pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na něž se kladly další ingredience.
  • První pizzerie vznikly už v 17. století. O 100 let později se začala přidávat rajčata a pizza dostala současnou podobu.
  • O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a oregánem. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a pochází z roku 1943.
  • V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle hot dogu a jablečného koláče.
  • V roce 1957 přinesli bratři Celentanovi na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů v obchodech. Rozšířil se i její sortiment a v témže roce byl proveden první spotřebitelský test různých druhů pizzy.