Na protest proti novému majiteli opustí deník SME až 65 redaktorů

Bratislava – Odcházejícího šéfredaktora předního slovenského listu Matúše Kostolného s největší pravděpodobností napodobí až 65 redaktorů. Vyplývá to z informací ČT, která měla možnost s redakcí deníku hovořit. Novináři ze SME nesouhlasí s převzetím poloviny podílu investiční skupinou Penta - vadí jim její úzké kontakty na vrcholné politiky nebo stín z korupční kauzy známé jako Gorila. Deník spadá pod vydavatelství Petit Press. Jeho ředitel Alexej Fulmek uvedl, že zkusí Pentu přesvědčit o odkoupení pouze minoritní části akcií.

Většina novinářů podle svých slov odchází z přesvědčení, neboť nechce pracovat pod značkou, jejímž spolumajitelem bude právě Penta. Investiční společnost tvrdí, že za nákupem podílu vydavatelství Petit Press je čistě obchodní zájem a svoboda tisku prý nebude ohrožena. 

„Část redaktorů tomu nevěří. Jiní nám říkali, že podle nich není správné, aby tak velká finanční skupina, která se podílí na mnoha významných veřejných zakázkách, vlastnila podobné vydavatelství. Jednoduše nechtějí pokračovat v té práci,“ zmiňuje zpravodaj ČT David Miřejovský.

Šéf vydavatelství Fulmek přitom ve večerních Událostech, komentářích zmínil, že se pokusí zabránit úplnému zablokování společnosti - mimo jiné i snahou přimět Pentu, aby odkoupila pouze minoritní část akcií. Reakce investiční společnosti na podobný návrh zatím není známá.

V očích redakce SME přitom nejde jen o čistý vliv a účast ve velkých tendrech. Skupina Penta je podezřelá z toho, že před více než dvěma lety se její zástupce tajně scházel se členy parlamentních stran a domlouval podmínky veřejných zakázek. Informace vyšla na povrch jako dílčí část širší korupční kauzy Gorila. Následovaly velké demonstrace – a nakonec předčasné volby. Dozvuky této kauzy slovenská politika zažívá dodnes, i když případ dodnes nebyl detailně vyšetřen.

Matúš Kostolný, odcházející šéfredaktor SME:

„Minimálně od kauzy Gorila má společnost Penta i svou politickou identitu a její vystupování přesahuje běžné podnikání. Tak hluboko prorůstá slovenskou politikou, že je od prvního okamžiku ve střetu zájmů, pokud by chtěla vydávat skutečně nezávislé noviny.“

Martin Danko, mluvčí, Penta:

„Chceme se zajímat vysloveně jen o ekonomické fungování vydavatelství a hledat mediání spolupráci v synergii s našimi existujícími investicemi.“

Redakce listu SME
Zdroj: ČT24/ISIFA

Po propuknutí korupční aféry se Penta pokoušela soudně zastavit vydání knihy, kterou připravoval kanadský investigativní novinář Tom Nicholson právě ve spolupráci s Petit Press. Bratislavský okresní soud Pentě sice vyhověl, odvolací soud v roce 2012 ale předběžné opatření zakazující vydání knihy zrušil. „Právě kauza Gorila je důvodem myslet si, že skupina Penta nemůže být dobrým spoluvlastníkem svobodných médií. Od prvního momentu bude v konfliktu zájmů a není představitelné, že by svá média nechtěla zneužívat ve svůj prospěch,“ napsali redaktoři SME.

Šéfredaktor Kostolný už potvrdil, že chce založit nový deník. O jeho přesné podobě ale zatím nemá jasno. „Myslím si, že bude šance postavit něco, co bude fungovat na principu nezávislosti,“ uvedl v rozhovoru pro ČT. Na webu Opentat.sk už ale spustil projekt s názvem Nedáme se ovládat s podtitulem Dočasný blog projektu nového nezávislého deníku. V textu na webu mimo jiné zveřejnil spolu s dalšími redaktory čtyři výroky Jaroslava Haščáka, partnera Penty. Podle svých slov by byl rád, kdyby většina odcházejících redaktorů na jeho projektu spolupracovala. Ti zřejmě jeho přání vyslyší.

Petit Press kromě listu SME vydává na východním Slovensku list Korzár, dále deník Új Szó, který vychází v maďarštině, jakož i regionální listy a další tituly. Web Sme.sk se řadí k nejnavštěvovanějším portálům na Slovensku. Podle portálu Stratégie.sk tržby Petit Pressu v uplynulých letech klesaly. Loni dosáhly 25,1 milionu eur (688 milionů korun) při zisku zhruba půl milionu eur.  

Penta je středoevropská investiční skupina, která byla založena v roce 1994. Působí především ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodě a v realitním developmentu.