Bělehrad vřele přivítal Putina jako hosta vojenské přehlídky

Bělehrad – Během oslav 70 let osvobození Bělehradu sovětskou armádou Srbsko přichystalo překvapivý program. Na několik hodin sem zavítal ruský prezident Vladimir Putin, nad jehož návštěvou však kroutí hlavou západní země. S Ruskem mají dlouhodobě vyostřené vztahy kvůli ukrajinské krizi, což promítly i do vyhlášených sankcí. Srbsko je přitom aspirantem na budoucí členství v Evropské unii, i když samotné sankce odmítá.

Srbské vedení Putinově cestě přikládá velký význam, byť Bělehrad usiluje o členství v Evropské unii a chystá se s ní zahájit přístupové rozhovory. Srbská vláda kvůli návštěvě dokonce na dnešek přesunula vojenskou přehlídku, která by se jinak měla správně konat až za čtyři dny, 20. října. 

Na bělehradském letišti se ruskému prezidentovi dostalo vřelého přijetí od jeho srbského kolegy Tomislava Nikoliče. Srbsko se do budoucna očividně orientuje na EU, ale odmítá se připojit k protiruským sankcím, protože Rusko bylo se Srby solidární během konfliktů provázejících rozpad bývalé Jugoslávie. Moskva také podporuje Bělehrad v jeho odmítavém postoji k uznání nezávislosti Kosova, někdejší autonomie v rámci Srbska. 

Před vojenskou přehlídkou uvítaly ruského hosta ovace publika i skandování „Putin! Putin!“. Ruský prezident připomněl společný boj sovětských a jugoslávských vojáků proti nacismu a zdůraznil, že tato slavná stránka společné historie spojuje obě země a přispívá k rozvoji vztahů. „Ať žije bratrské Srbsko!“ prohlásil.

„Srbsko jde svou cestou do Evropské unie, nezříká se jí. A je vděčné Rusku, že toto rozhodnutí respektuje a nikdy nevyvíjelo na Srbsko kvůli tomu nátlak,“ uvedl premiér Aleksandar Vučić po jednání s Putinem. „Srbsko je přítel Ruska, a to nejen ve snadných dobách, ale i v těžkých. Srbsko nezavedlo a nezavede proti Rusku žádné sankce,“ ujistil. 

Putin ocenil rozvoj vzájemných vztahů a zdůraznil, že ruské investice do srbské ekonomiky už dosáhly asi tří miliard dolarů. Kupříkladu do ropné firmy NIS vložil ruský Gazprom už dvě miliardy dolarů a je připraven vložit další miliardu, zatímco z dříve ztrátové firmy se stal největší plátce daní do srbského státního rozpočtu.

„Politika škodí ekonomice,“ řekl ruský prezident o překážkách, které brání výstavbě nového plynovodu South Stream. Ten má obejít Ukrajinu po dně Černého moře a přes Balkán. Putin opakoval, že z ruské strany nedojde ke krizi s dodávkami plynu o nadcházející zimě, existují však velká tranzitní rizika. Pokud Ukrajinci začnou bez povolení odebírat ruský plyn, Rusko sníží dodávky do Evropy „o ukradený objem“, připomněl dřívější ruská varování adresovaná západu Evropy.

Vydáno pod