Izraelská armáda zabila mladého Palestince - prý v reakci na útok

Ramalláh – Izraelští vojáci dnes zastřelili ve vesnici na okupovaném Západním břehu Jordánu palestinského chlapce. Informovaly o tom světové agentury s odvoláním na místní zdravotníky. Třináctiletý Bahá Badr byl údajně zasažen třikrát do hrudníku. Izraelská armáda v reakci uvedla, že vojáci reagovali na palestinský útok a incident vyšetřuje.

Mladý Palestinec údajně přišel o život, když izraelské jednotky vstoupily do vesnice Bejt Likíja poblíž Ramalláhu a místní mladíci je zasypali kameny, popsal nejmenovaný zdroj agentuře Reuters. Zda byl mezi útočníky i Bahá Badr, nebylo jasné. Podle armády došlo na místě k „nezákonným výtržnostem“, kdy obyvatelé házeli na vojáky zápalné lahve. Jak armádní mluvčí dodal, vojáci na to reagovali střelbou. Případ nyní vyšetřují. 

Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma obsadil Izrael za války v roce 1967. Tato území mají spolu s pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát, o jehož vznik Palestinci dlouhodobě usilují. Z Předjordánska by pak podle nich měli zmizet všichni izraelští vojáci i osadníci. 

Napětí na Západním břehu se zvýšilo po červnovém únosu a vraždě tří izraelských mladíků nedaleko Hebronu a následném zabití palestinských chlapců podezřelých z únosu. Konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas, který poté vypukl, trval 50 dní a vyžádal si více než 2000 obětí.

Při zatím poslední izraelsko-palestinské roztržce v Pásmu Gazy umírali v drtivé většině Palestinci. Na izraelské straně přišlo o život celkem 73 lidí. Boje skončily 26. srpna a nyní platí mezi oběma stranami příměří. V pásmu Gazy proto začala obnova poničeného území. OSN ale bude monitorovat, zda veškerý stavební materiál je skutečně používán pro určený účel a pouze pro civilní potřeby. V minulosti se objevila podezření, že Palestinci stavební materiál zneužívají k budování tunelů vedoucích na území Izraele.

Podle odhadů bylo v Pásmu Gazy zcela zničeno nebo těžce poškozeno 17 000 domů a 120 000 lidí je bez domova. Poškození utrpělo dalších asi 38 000 staveb, ale ty jsou stále obyvatelné. Řešením pro lidi bez střechy nad hlavou by mohly být prefabrikované buňky, které je třeba do Pásma dopravit do zimy. Po bombardování potřebuje opravu 58 klinik a nemocnic a také 216 škol. (Ve zdevastovaných městech Gazy nedávno natáčel také zpravodaj ČT. Exkluzivní video ke zhlédnutí ZDE)