Rozhovory se blíží, v ulicích Hongkongu to ale dál vře

Hongkong – V Hongkongu pokračují střety mezi prodemokratickými demonstranty a pořádkovými silami. Podle vládních zdrojů při nich bylo zraněno nejméně 20 lidí. Některé museli zdravotníci odnést na nosítkách, jiným na místě ošetřovali zranění hlavy, zlomeniny a šrámy. Napětí v ulicích neustává navzdory tomu, že místní vláda studentským vůdcům nabídla jednání. Ta začnou nejspíš v úterý a budou se vysílat v přímém přenosu.

Rozhovory se blíží, v Hongkongu to ale dál vře (zdroj: ČT24)

Potyčky mezi aktivisty a pořádkovými oddíly propukly brzy ráno poté, co si demonstranti nasadili helmy a ochranné brýle a nahrnuli se ke kovovým barikádám, které jim bránily v přístupu na rušnou komunikaci. Násilí v Hongkongu pokračovalo už čtvrtou noc po sobě; předchozí tři týdny přitom měly demonstrace převážně poklidný průběh.

Proti tisícům protestujících, kteří vytvořili ochrannou zeď z deštníků, zasáhly stovky policistů. Některé demonstranty pořádkové síly zadržely, proti jiným použily obušky a pepřové spreje. Policie měla připravená i vodní děla. V prohlášení později uvedla, že musela použít „minimální sílu“, když se protestující pokusili prorazit policejní kordon. „Jejich nemorální chování a ilegální počínání odráží sobectví a nezájem o bezpečnost jiných, také to narušuje veřejný pořádek. Občané to nebudou tolerovat,“ prohlásil komisař hongkongské policie.

„Policie protestující několikrát varovala. Když tyto snahy selhaly, využila svou sílu, aby násilnou a ilegální činnost zastavila. Použili jsme pepřové spreje a obušky. Někteří účastníci přesto pokračují a dál napadají policii. Zadrželi jsme 33 lidí – 30 mužů a tři ženy,“ sdělil policejní velitel Steve Chuej Čchun-tchak.

Druhá strana nicméně tvrdí, že zásah nevyprovokovala. „Během těch týdnů jsme mohli vidět, že vláda nemá ke studentům pozitivní přístup. Ani se nesnaží s námi komunikovat. Budoucnost nevidím dobře, nevím, kam tohle všechno směřuje,“ postěžovala si protestující studentka.

Podle jednoho z policistů v terénu Paula Renoufa bylo nasazeno 400 až 500 mužů, kteří měli dav vytlačit z jeho původních pozic poblíž důležité křižovatky v hustě obydlené čtvrti Mongkok. „Mezi protestující se vmísili radikálové a výtržníci. Plánují a organizují různé akce, aby vyprovokovali naše příslušníky a způsobily chaos,“ dodal mluvčí hongkongské policie (o včerejších potyčkách v Mongkoku čtěte zde).

Místním se chaos přestává líbit

V okupovaných částech města je ochromená doprava, provoz obchodů nebo úřadů. Někteří z místních začínají mít omezení po třech týdnech dost, přestože původně byli fanoušky studentské akce. Hnutí vyčítají, že se mu věci vymkly z rukou. „Dotklo se to mého obchodu. Na několik dní můžu úplně zavřít. Už to nemůžu tolerovat. Povaha hnutí se změnila. Teď už je to úplně jiné,“ svěřila se podnikatelka ze čtvrti Mongkok.

Hongkong se v roce 1997 vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Peking ovšem v srpnu odmítl požadavek tamních obyvatel, aby si v příštích volbách v roce 2017 mohli svobodně zvolit svého správce. Kandidáty bude naproti tomu nominovat a schvalovat většinou hlasů speciální výbor, až pak o nich budou moci hlasovat voliči.

Účastníci demonstrací žádají zrušení této kontroverzní volební reformy, kterou schválila čínská vláda, a odvolání nynějšího správce Hongkongu Leung Čchun-jinga. Ten tvrdí, že je připraven k dialogu, čínská komunistická vláda nicméně podle něj od svého rozhodnutí neustoupí. Protestní hnutí ani po třech týdnech, během nichž okupovaly důležité hongkongské dopravní tepny až stovky tisíc lidí, nejeví známky ochabování.