Ruskou ponorku ve švédských vodách zachytil amatérský fotograf

Stockholm – Švédsko má možná další důkaz o výskytu ruské ponorky ve svých vodách - svědek ji zachytil na amatérské fotografii. Švédské námořnictvo po objektu u Stockholmských ostrovů pátrá od pátku. Armáda totiž zachytila rádiová hlášení vysílaná na nouzové frekvenci, šlo údajně o porouchanou ruskou ponorku. Moskva ale informace o incidentu popírá.

Tmavý bod obklopený bílými vlnkami na amatérské fotografii by mohl být ruskou ponorkou, která zavítala do královských vod, potvrdila švédská armáda. Ponorka byla viděna v oblasti Kanholmsfjärdenu. Není jasné, zda by šlo o miniponorku nebo některý větší stroj. „Může to být velká nebo malá ponorka. Mohl by to být i potápěč na nějakém podvodním vozidle anebo potápěči, kteří prostě nemají na našem území co dělat,“ uvedl admirál Anders Grenstad.

Jen 50 kilometrů od švédské metropole se v pátek rozjela největší námořní operace od dob studené války. Vodu prohledávají bojové lodě, letadla a vrtulníky poté, co v pátek zachytily kódované vysílání na nouzové frekvenci z této oblasti a z Kaliningradu. Tam má hlavní základnu ruská baltská flotila.

„Je zajímavé chování jedné z lodí, o které se Švédové domnívají, že byla podpůrnou lodí ruské ponorky. Jakmile se aféra dostala na veřejnost, ruská obchodní loď okamžitě změnila kurz a odplula daleko od švédských břehů. Tím Rusko samo vystavilo účet, že v této kauze nemá čisté svědomí,“ uvedl v Horizontu spolupracovník ČT ve Skandinávii Tomáš Sniegoň.

Ruské ministerstvo obrany informace o údajném průniku ruské ponorky do výsostných vod severského království popřelo. „Nedošlo k žádné neobvyklé situaci, a už vůbec ne k jakékoli nehodě ruských válečných lodí,“ uvádí v oficiálním prohlášení. Ruský opoziční list Novaja gazeta s odvoláním na nejmenovaný „vysoce postavený“ zdroj z ruského námořnictva napsal, že ponorka, po níž Švédové pátrají, nemůže být ruská. Do mělkých vod Baltu by totiž žádná z jaderných ponorek nezamířila a průzkumné miniponorky prý ještě čekají na opravu. Stejně tak se opravují dvě ze tří konvenčních ponorek Baltské flotily (třetí je údajně u Severní flotily).

Podobných incidentů přibývá. V září si Švédové oficiálně stěžovali Moskvě na narušení svého vzdušného prostoru. Finsku se zase nelíbily manévry ruské vojenské lodě poblíž plavidla monitorujícího ekologickou situaci. Občasné přelety hranice pak hlásí také pobaltské země.

Švédsko hledá u svých břehů ruskou ponorku (zdroj: ČT24)