Jihokorejskou loď skutečně potopilo severokorejské torpédo

Soul - Mezinárodní tým složený z Jihokorejců, Američanů a Britů potvrdil, že jihokorejskou válečnou loď Čchonan v březnu skutečně potopilo torpédo severního komunistického souseda. Pchjongjang takový závěr už v květnu pobouřeně odmítl. Teď ale tým zveřejnil podrobnou zprávu, která ho ze zákeřného nočního útoku usvědčuje. Děje se to v době, kdy vyostřené vztahy na korejském poloostrově opět trochu roztávají.

Zpráva mezinárodního týmu o příčinách potopení jihokorejské lodi má víc než 300 stran. Na těch rozvádí stručný květnový závěr, že 26. března se fregata Čchonan rozlomila a potopila po zásahu severokorejského torpéda. „Tato zpráva má dát Severní Koreji a mezinárodnímu společenství najevo, že po sebetajnější operaci zůstanou stopy. Vážně varuje Severní Koreu, aby se zdržela dalších provokací,“ říká Jun Tuk-jong, spolupředseda mezinárodní vyšetřovací komise.

Usvědčujícím důkazem byl v tomto případě zbytek torpéda. Našel se šroub a motor s výrobními značkami. „Byly identifikované jako části severokorejského torpéda CH2-02D, s dvou set padesáti kilogramy silné trhaviny,“ uvedl analytik výbušnin Kim In-ču. 

Když se Čchonan v noci ve žlutém moři nečekaně potopil, utonulo 46 námořníků. Aféra přivedla vztahy na korejském poloostrově k bodu mrazu. Teď ale naopak přichází obleva. Soul prakticky současně se zprávou zveřejnil, že do měsíce na sever poprvé od března dodá pomoc - dost rýže pro 100 tisíc lidí za 100 dní. 

Hladovějící KLDR je na humanitárních dodávkách závislá, a nevzpamatovala se ještě z letních katastrofálních záplav, které zasáhly 90 tisíc lidí. I Sever v konfrontaci polevuje, v sobotu navrhl obnovení zastavených schůzek rozdělených rodin.