Le Monde chce žalovat prezidentský palác

Paříž – Francouzský deník Le Monde chce podat žalobu na prezidentský palác, protože prý porušil zákon o ochraně novinářských zdrojů. Toho se měl dopustit, když se snažil v červenci identifikovat zdroj informací zveřejněných v deníku Le Monde v článku o skandálu kolem dědičky kosmetické firmy L'Oréal Liliane Bettencourtové. Elysejský palác všechna obvinění odmítl.

Le Monde uvádí, že prezidentský Elysejský palác pomocí služeb kontrašpionáže porušil utajení zdrojů u jednoho jeho novináře. Prezidentský úřad podle deníku nařídil tajným službám DCRI, aby zjistily původ informací, které novinář Le Monde zveřejnil o podmínkách, za jakých byla manželka ministra práce Erika Woertha přijata do zaměstnání u miliardářky Bettencourtové.  

Z lidí, kteří mohli mít přístup k zápisům výslechů a sdělit ho novináři, tajné služby při šetření vytipovaly poradce ministryně spravedlnosti Davida Sénata, uvedl list bez upřesnění, zda tento vysoký funkcionář byl skutečně zdrojem jeho novináře. DCRI, které prý listu vysvětlily, že jednaly v rámci mise na ochranu státních zájmů, předaly v červenci své závěry Elysejskému paláci.

„Elysejský palác zcela popírá obvinění ze strany deníku Le Monde a prezidentský úřad upřesňuje, že nikdy nevydal žádný pokyn žádným službám,“ uvedl prezidentský palác v prohlášení zaslaném agentuře AFP.

Woerth popírá nezákonné jednání

Skandál, který vypukl na jaře, se dotýká nejvyšších vládních kruhů včetně prezidenta Sarkozyho. Podle nahrávek, které prý v rezidenci Bettencourtové pořídil její majordomus, přijal Woerth od podnikatelky jako pokladník UMP příspěvek na Sarkozyho prezidentskou kampaň. Je proto podezřelý i z toho, že zneužil vlivu své ženy, jež se v té době podílela na správě jmění Bettencourtové.

Ministr Woerth, který je jedním z nejbližších spolupracovníků Sarkozyho a tvůrcem důchodové reformy prosazované nyní prezidentem, jakékoli nezákonné či nemorální jednání popřel. Odstoupil ale z funkce pokladníka UMP. Jeho žena Florence již byla policií také vyslýchána. Policie nedávno v souvislosti s případem prohledala pařížské sídlo Sarkozyho UMP.

Eric Woerth
Zdroj: ČTK/AP/Remy de la Mauviniere